SCI-TECH

Un tratament cu ultrasunete a „repornit” creierul unor pacienţi aflaţi într-o stare similară celei de comă

post-img

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au folosit cu succes ultrasunetele concentrate de intensitate scăzută pentru a „reporni” părţi din creierul persoanelor aflate în condiţii de comă, trezind din nou anumite funcţii în cazul unor pacienţi care până atunci erau într-o „stare de conştienţă minimă”.

Metoda foloseşte stimularea cu ultrasunete pentru a excita neuronii din talamus, un centru de procesare pentru întregul creier şi o regiune despre care se ştie că este mai slăbită după comă. Două sesiuni de tratament, fiecare a câte 10 minute, au fost administrate la trei pacienţi.
 

Deşi un pacient nu a prezentat niciun răspuns, cercetătorii au observat îmbunătăţiri semnificative la ceilalţi doi pacienţi, un bărbat de 56 de ani şi o femeie de 50 de ani. Studiul este bazat pe cercetări similare desfăşurate în 2016, care au implicat un pacient care se vindeca de o intervenţie chirurgicală şi o comă indusă medical.

De ce este metoda cu ultrasunete sigură pentru pacienţi?

O persoană aflată într-o stare de conştienţă minimă poate prezenta semne clare, însă subtile sau inconsistente ale conştiinţei. Aceste semne, cum ar fi clipirea la comandă sau starea de veghe, nu sunt considerate reflexe şi ajută la diferenţierea stării de conştienţă minimă de stările de comă sau stările vegetative.

„Eu consider că acest nou rezultat este mult mai semnificativ, deoarece aceşti pacienţi cronici au fost mult mai puţin predispuşi să se recupereze spontan decât pacientul acut pe care l-am tratat în 2016, iar orice recuperare are loc de obicei lent pe parcursul a mai multor luni sau chiar ani, nu peste câteva zile şi săptămâni, după cum am arătat noi. Este foarte puţin probabil ca descoperirile noastre să fie pur şi simplu datorate recuperării spontane”, a explicat Martin Monti, neurolog la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Oamenii de ştiinţă au adăugat că metoda este sigură pentru că implică folosirea unei cantităţi mici de energie şi nu au existat modificări ale tensiunii arteriale, ritmului cardiac sau ale nivelului de oxigen din sânge al pacienţilor.

Un rezultat extrem de promiţător

„Asta este ceea ce am sperat să obţinem, însă este uimitor să vedem cu ochii noştri. Să vedem că starea a doi dintre cei trei pacienti se ameliorează foarte semnificativ în doar câteva zile de la tratament este un rezultat extrem de promiţător”, a mai precizat Monti, potrivit Science Alert.

Totuşi, cercetările sunt încă în faza timpurie şi experimentală. Deşi femeia de 50 de ani a prezentat semne crescute de conştienţă la câteva luni după tratament, diferenţele faţă de starea de conştienţă minimă nu au fost atât de semnificative. De asemenea, după câteva luni de la încetarea tratamentului, bărbatul de 56 de ani a revenit la o stare similară celei originale.