Sfatul Tarii 100 De Ani File De Istorie

VIDEO. Primul parlament basarabean, o necesitate vitală pentru supravieţuirea populaţiei din regiune

Primul parlament basarabean a fost o necesitate vitală pentru supravieţuirea populaţiei din această regiune. În reportajul de astăzi vorbim despre procesul de convocare a Sfatului Ţării! Campania "Sfatul Ţării - 100 de ani de la înfiinţare. File de istorie" este derulată de TVR MOLDOVA şi Radio Chişinău.

Înfrângerile succesive ale Rusiei în Primul Război Mondial au fost una dintre cauzele Revoluţiei din februarie 1917, prima etapă a celei din octombrie a aceluiaşi an. La intrarea în război, toată societatea a susţinut această participare, însă situaţia de pe front a dus la scăderea popularităţii regimului ţarist. Foametea era în plină expansiune şi mărfurile s-au rărit. Economia Rusiei, care înainte de război avea cea mai mare rată de creştere, a fost izolată. Astfel, Imperiul Ţarist a fost cuprins de haos, iar în cele din urmă monarhia s-a prăbuşit. Şi Basarabia a fost afectată de căderea orânduirii de la Sankt-Petersburg.
 
MITRU GHIŢIU, doctor, conferenţiar universitar: "În acea perioadă, Basarabia era spatele frontului Antantei, în care Imperiul Ţarist era aliat cu România. După aflarea veştii că ţarul a abdicat, propagandiştii comunişti au început să destabilizeze trupele de pe front, iar militarii au început să dezerteze în număr mare. Basarabia era pe punctul de a se prăbuşi în haos. În aceste condiţii, elitele locale au conştientizat  pericolul care păştea acest teritoriu şi au grăbit procesul de autodeterminare. Febra eliberării naţionale a cuprins întreaga regiune".
 
GHEORGHE NEGRU, doctor, conferenţiar universitar