SOCIAL

60 de elevi şi cadre didactice din Republica Moldova şi-au propus să exploreze arhitectura şi locurile istorice din satele demult uitate

60 de elevi şi cadre didactice din Republica Moldova şi-au propus să exploreze arhitectura şi locurile istorice din satele demult uitate. Ei au studiat, în cadrul unui atelier de lucru, vestigiile satului Rogojeni din raionul Şoldăneşti, localitate cu o bogată şi preţioasă istorie.

Satului Rogojeni este atestat documentar în urmă cu aproape 400 de ani. În realitate, istoria localităţii e mult mai veche iar arheologii au adus dovezi ce demonstrează că primii locuitori s-au stabilit în sat cu 7 mii de ani în urmă. Astăzi, Rogojeniul este pe cale să rămână pustiu, iar în sat mai sunt doar 30 de localnici. Participanţii la atelierul de lucru au fost fascinaţi de bogăţia istorică pe care au găsit-o aici.

VALERIU PELIVAN, director Centrul Excelenţă în Construcţii, Chişinău: „Aici este o zonă extraordinară care dă sentimentul istoriei şi desvoltării în general al omenirii, al neamului nostru."

Unii participanţi la atelier au remarcat că restaurarea unor monumente istorice s-a făcut de mântuială. Nu s-a ţinut cont de tehnologii iar  autenticitatea obiectele istorice a avut de suferit.

SERGIU COCEAŞ, voluntar, organizator: „Din punct de vedere al restaurării monumentelor, nu este corect. Avem nişte materiale vechi din 1832 şi materiale noi, care nu se combină estetic."

La finalul expediţiei, voluntarii au decis să organizeze o campanie de salubrizare a albiei râului Răut. Ei au sădit peste 600 de puieţi de arbori şi au curăţat de gunoaie malurile râului, pe o lungime de 4 km.