SOCIAL

Acte falsificate, identificate la controlul de frontieră

post-img

Poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiilor regionale Vest şi Sud au întocmit procese verbale de audiere şi constatare pe faptul identificării semnelor vizibile de falsificare asupra trei documente. Incidentele au fost consemnate în seara zilei de ieri, 4 martie curent.

În punctul de trecere Sculeni s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat de 35 de ani, originar din raionul Soroca. Acesta se afla în calitate de pasager al rutei R. Moldova - Italia. În timpul identificării, tânărul a manifestat un comportament agitat, motiv pentru care s-a dispus efectuarea controlului suplimentar. În rezultat, s-a constatat că bărbatul deţinea asupra sa un permis de conducere moldovenesc ce nu întruneşte condiţiile necesare unui act autentic. 

Audiat, bărbatul a declarat că şi-a perfectat acest document contra sumei de 5.000 lei, prin intermediul unui conaţional, după ce permisul de conducere original i-a fost ridicat. 

Un alt act neveridic a fost identificat la controlul de frontieră pe sensul de ieşire din ţară în PTF Leuşeni. Cercetat este un chişinăuean de 37 de ani, cu dublă cetăţenie, care a prezentat certificat de pregătire profesională a conducătorului auto, care ar fi fost eliberat de autorităţile din România.

Fiind examinat cu tehnica specială din dotare s-a constatat că lipsesc anumite elemente de protecţie a documentului. În timpul audierilor, bărbatul a comunicat că şi-a perfectat  acest certificat în România, în schimbul a 90 de euro, iar despre neveridicitatea actului nici nu bănuia. 

Şi o carte de identitate bulgărească cu semne de falsificare a fost identificată la controlul de frontieră, în punctul de trecere Giurgiuleşti-Galaţi. În procesul de verificare a actelor necesare, poliţiştii de frontieră au depistat indici vizibili de falsificare asupra cărţii de identitate. Aceasta fiind eliberată pe numele unui conational în vârstă de 30 de ani, originar din raionul Ceadîr Lunga, care se afla ca pasager într-un autoturism.

Conform procedurilor legale, documentele au fost ridicate şi urmează a fi supuse expertizei. În continuare, poliţiştii de frontieră cercetează cazurile sub aspectul săvârşirii infracţiunii privind deţinerea şi folosirea actelor oficiale false, art. 361 al.(1) şi al.(2), Cod Penal  a Republicii Moldova.