SOCIAL

Agricultorii ies, din nou, la proteste

Agricultorii ies, din nou, la proteste. De această dată, se văd nevoiţi să iasă în stradă pentru că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 conţine o prevedere care, spun ei, îi va sărăci şi mai mult. Este vorba despre majorarea cotei TVA pentru producţia agricolă primară de la 8 la 12%. Protestul va avea loc mâine la ora 11, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Agricultorii spun că la protestul de mâine sunt aşteptaţi fermieri din toate raioanele Republicii Moldova pentru că noile reglementări fiscale vor pune o  presiune enormă asupra activităţii lor. Pierderile cele mai mari le vor suporta întreprinderile mici, în timp ce holdingurile mari vor profita de această normă juridică.

„Pentru micii fermierii, ţăranii, persoanele fizice din sate care şi aşa procură tot cu TVA din reţele comerciale, seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi TVA-ul ăsta nu pot să şi-l restituie.Vina este a celor care nu gândesc profund ecuaţia acestei nedreptăţi aplicată pentru agricultorii mici şi mijlocii”, a spus 
VASILE MÎRZENCO, director, Federaţia Naţională a Fermierilor.

Agricultorii spun că şi-au făcut toate calculele conform noii politici fiscale şi rezultatele ies în minus.

„La un milion de achiziţii avem 200 de mii TVA în cont. Comercializând producţia agricolă care are 8% astăzi stabilită la TVA, deci pentru a ieşi la 0, se necesită de comercializat producţie de 2,5 milioane lei ca să avem TVA de 200 de mii care ar acoperi-o. Majorarea la 12%, presupune deja 300 de mii”, a spus IURIE HURMUZACHI, director, Federaţia Producătorilor Agricoli.

Fermierii mai spun că măsura privind creşterea cotei TVA de la 8 la 12% va duce inevitabil la creşterea preţurilor. Astfel, consecinţele vor fi resimţite şi de consumatorii finali.

„Va îngreuna şi mai tare starea lucrurilor în sectorul agricol după un an foarte dificil, cu o secetă nemaivăzută în ultimii 70 de ani şi cu reduceri de producţii foarte mari. Matematica care au intuit-o autorii acestui proiect va lovi şi în consumator pentru că va influenţa şi creşterea preţurilor la produsele alimentare”, a spus URIE FALĂ, director, Asociaţia "Moldova Fruct".

Fermierii vor să discute cu autorităţile şi cer crearea unui grup de lucru pentru a le fi soluţionată problemelel. Reamintim că, în această vară, agricultorii din Republica Moldova au organizat zeci de proteste, ba chiar au blocat şi drumurile naţionale, şi au cerut ajutor de la stat după ce seceta le-a distrus toată recolta.