SOCIAL

Apicultori din toate colţurile Republicii Moldova au venit la Chişinău pentru a-şi vinde produsele la Târgul de toamnă al Mierii

Pandemia a dus la o creştere cu 5 la sută a consumului de miere în Republica Moldova. O spun apicultorii, care în ultimul an au înregistrat o creştere uşoară a vânzărilor de produse apicole. Astăzi, zeci de apicultori din Republica Moldova au venit la Chişinău pentru a-şi vinde produsele la Târgul de toamnă al Mierii.

La târgul organizat în scuarul Catedralei, cumpărătorii pot gusta şi cumpăra miere, lăptişor de matcă, polen, propolis, ceară, dar şi alte produse apicole direct de la producători. Eduard Melnic este din raionul Făleşti şi se ocupă de apicultură de 6 ani. A adus la târg miere de salcâm, de ciulini şi hrişcă, dar şi un produs nou - cremă de miere cu alune şi nuci.

SEDUARD MELNIC, apicultor, Făleşti: „72 de ore se învârteşte, 45 de minute într-o parte, 15 minute se odihneşte şi 45 se roteşte în altă parte. Timp de 72 de ore idn miere se face cremă.  Ea e mai uşoară şi pe urmă acolo adăugăm şi nuci şi alune. Omul a luat chiar trei borcănaşe de cremă, a luat miere de hrişcă.”

Unii apicultori au adus la târg diferite tincturi din produse apicole, dar şi plante medicinale.

ELENA GORGAN, apicultor: „Avem parcele de calendulă, şalfei, tarhun şi anghinarii, verbina o planta minunată care-mi place şi ehinaceea care este foarte bună pnetru sistemul imunitar."

Apicultorii spun că, spre deosebire de anii precedenţi, în pandemie au crescut vânzările de miere, deoarece produsele apicole conţin vitamina C, fier, zinc  magneziu, potasiu şi alte oligoelemente care contribuie la întărirea sistemul imunitar.

SSINCRON  NATALIA VLAS, apicultor, Cimişlia: „Am observant o tendinţă în ultimii ani mai mult la produsele naturale. Dacă e vorba despre aceeaşi pandemie oamenii încearcă să caute o alternativă pentru tratamente sau fie că e vorba de profilactică. Mierea de tei, mierea polifloră este cea mai bogată în proprietăţi.”

În acest an, un kilogram de miere costă cu 10 lei mai mult faţă de anul trecut. Un kilogram de miere de salcâm poate fi cumpărat cu 150 de lei, de miere tei - cu 120 de lei şi de miere polifloră - cu 85 de lei. Cumpărătorii spun că mierea îşi merită preţul pentru că este un produs sănătos.

Republica Moldova produce anual peste 6 mii de tone de miere. Anterior, doar 10 la sută din mierea produsă în Republica Moldova era consumată pe piaţă internă, restul, de 90% ajungea pe piaţă Uniunii Europeane. Pandemia a dus însă la creşterea comsumului intern de miere până la 15 la sută în 2020. Oamenii spun că mierea este o alternativă pentru zahărul de masă şi de aceea consumul ei ar trebui promovat mai mult.
  
În Republica Moldova nu există deocamdată o cultură a consumului de miere de albine. În ţările Uniunii Europene, însă, mierea se regăseşte obligatoriu în meniul zilnic. Potrivit datelor oficiale, anual, un basarabean consumă în medie 700 de grame de miere. E de 10 ori mai puţin decât media de 7 kilograme de miere pe care o consumă un german timp de un an.