SOCIAL

Au plantat arbuşti pentru procurarea de echipament nou la Spitalul Municipal numărul 1 din Chişinău

„Aici se naşte viitorul, aici sădim pentru viitor". Sub acest generic a fost dat startul unei campanii de plantare a arbuştilor, cu scopul strângerii de fonduri pentru cumpărarea unor aparate noi la Spitalul Clinic Municipal Numărul 1 din Chişinău. Medicii au nevoie de cardio-monitoare, care permit supravegherea copilului în timpul naşterii. Evenimentul a fost organizat în ajunul Zilei Mondiale a Prematurităţii.

Ecaterina Bogata a adus pe lume doi micuţi perfect sănătoşi, dar înainte de termen. Aşa că Dan, de 1,3 kg, şi Mark, de 1,5 kg, stau în incubatoare pentru a prinde putere. „Am aşteptat că va fi o naştere prematură, dar nu la termenul dat. Am aşteptat la 36 de săptămâni. Peste o zi i-am văzut, evident că a fost foarte emoţionant. Eu am plâns când i-am văzut aşa micuţi. Trebuie să creştem, să adăugăm grămuţe. a spus Ecaterina Bogata.
Femeia spune că micuţii sunt hrăniţi tot prin intermediul echipamentelor medicale.

„Prin sondă hrănim copiii. Stoarcem laptele, îl punem în seringa aceasta care, timp de două ore, îl hrăneşte”, a precizat Ecaterina Bogata.

Medicii spun că sarcina femeii a fost urmarită în permanenţă cu ajutorul unor cardio-monitoare. Însă, instituţia dispune doar de nouă astfel de aparate, dintre care doar patru sunt noi, restul fiind cu o vechime de peste 30 de ani.

„Prezenţa lor la naştere ne redă starea copilaşului intrauterin, până la momentul naşterii. Acesta este un cardiomonitor nou, care l-am primit tot din ajutor umanitar. Este performant, se înregistrează grafic, avem o precizare corectă”, a declarat Tamara Bîtca, şefa Secţiei obstetrică a Spitalului Nr. 1.
Pentru a creşte numărul de cardio-monitoare, administraţia Spitalului Municipal Numărul 1 a lansat campania „Aici se naşte viitorul, aici sădim pentru viitor". Prin intermediul plantării unui arbust, fiecare poate contribui la procurarea de noi echipamente medicale. „Până în acest moment s-au strâns peste 20 de mii de lei. Sperăm că este un început bun. Ne dorim să procurăm două cardiomonitoare pentru noi născuţi. Pentru început am avea nevoie de 40- 50 de mii de lei”, a spus Iurie Carasiuc, directorul interimar al Spitalului Nr. 1.

O mână de ajutor au dat nu doar angajaţii medicali, ci şi unele societati comerciale, care spun că vor sa aiba grijă de mediu şi de sănătatea nou-născuţilor. 

Pentru cei care doresc că participe la dotarea spitalului cu aparate de ultimă generaţie, la intrarea în instituţia sanitară a fost instalată o cutie. De asemenea, banii pot fi transferaţi in contul bancar ce poate fi găsit pe pagina oficială a spitalului.