SOCIAL

Câţiva tineri au lansat o afacere cu trotinete în Chişinău

Câţiva tineri basarabeni au lansat în Chişinău un nou serviciu de închiriere a trotinetelor electrice. Ei au hotărât să-şi deschidă afacerea după ce au văzut cât de comod se circulă cu trotineta electrică în oraşele europene şi cum pot fi evitate ambuteiajele. Tinerii oamenii de afaceri au procurat mai multe trotinete, dar deocamdată au pus la dispoziţia clienţilor doar 5 unităţi de transport de acest tip.

Dan Casapciuc a revenit de curând din Marea Britanie unde a stat trei ani. El a fost impresionat de confortul pe care îl oferă deplasarea cu trotineta electrică prin oraş. Acum, împreună cu alţi doi colegi de facultate, a decis să lanseze şi în Chişinău un serviciu de închiriere a trotinetelor.

DAN CASAPCIUC: Eram într-o călătorie în Varşovia, vizitam nişte prieteni acolo. Toată ziua ne-am plimbat cu trotinetele, am zis wou. Ok, noi nu avem aşa ceva în Chişinău, din câte ştiu, am ajuns în Londra am daut căutare pe google, am văzut că nu este aşa ceva ok. Facem.

Tinerii şi-au deschis rapid afacerea, mai ales că pe străzile din Chişinău sunt mereu ambuteiaje. Au cumpărat 28 de trotinete şi au creat o aplicaţie mobilă disponibilă pentru închirierea lor. Clienţii pot parcurge o distanţă de până 55 de km fără a reîncărca trotinetele. Ele trebuie parcate regulamentar la locul destinaţiei, iar seara proprietarii le strâng de prin oraş.  

Trebuie să scanaţi QR codul de pe trotinetă, vă arată preţul, butonul de închiriere şi de rezervare. Acum o închiriem, este gata de drum, urcăm pe ea, are nevoie de un mic start, după aceasta acceleratorul. 0.56

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: Cei care închiriază o trotinetă se pot deplasa prin oraş, maxim cu viteza de 25 de km la oră. Aceasta este limita. Astfel aici avem acceleratorul, frâna… şi având grijă de siguranţa noastră şi a celor din jur, putem porni.  

Tinerii oameni de afaceri au deja clienţi permanenţi. Unul dintre ei spune că să deplasează comod cu trotineta. Reuşeşte să evite ambuteiajele şi să economisească timp, mai ales în orele de vârf.

MIRCEA GROSU, client: Vântul în faţă, te simţi mai liber, mai ieften decât taxiul de obicei. E o ideie bună, mai ales vara în oraş aglomerat.

Chiar dacă oferă avantaje, deplasarea cu trotineta electrică prin Chişinău este pe alocuri anevoiasă din cauza lipsei de piste speciale şi a trotuarelor deteriorate.

MIRCEA GROSU, client: 01.28 Este oribil, eu cred că trebuie să ne deplasăm pe trotuar, dar sunt proaste şi sunt nevoit să ies pe carosabil. Acolo nu e sigur, dar nu ai ieşire, mă strădui să fiu atent.

Taxa de călătorie cu trotineta este de un 1 leu 68 de bani pentru un minut. Unii locuitorii din Chişinău şi-au procurat deja trotinete electrice care în magazine costă între şase mii şi 20 de mii de lei.  

ANATOL JECHIU, consultant magazin: Începând de la paramentri de bază de 12 km la oră, viteza şi respectic 15 km autonomie, până la 75, 100 de km autonomie. Luând în consideraţie că avem mult transport în oraş trotinetele sunt foarte căutate şi procurat.
Circulaţia trotinetelor electrice nu este reglementată clar în legislaţia di Republica Moldova. Există însă un proiect de lege în acest sens care urmează să fie aprobat de guvern. Deocamdată, autorităţile îndeamnă persoanele care conduc aceste mijloace de transport să respecte strict regulile de circulaţie rutieră.

PAVEL APOSTOL, şeful secţiei analiză şi evidenţă accidente: Să nu uite despre echipamentul de protecţie care ar trebuie să-l aibă, casca de protecţie, să respecte semnalizarea rutieră, semaforul şi chiar indicaţiilor agentului de patrulare. Prin proiectul care se propune viteza urma să nu depăşească 30 de km la oră.

De la începutul anului, a fost înregistrat un sigur accident cu implicarea unei persoane care se deplasa cu trotineta. Potrivit poliţiei, acesta a fost lovit de o maşină şi s-a ales cu răni. În Chişinău există şi alte servicii de închiriere a trotinetelor de la depozite.