Copii, părinţi şi profesori vor fi informaţi despre riscurile consumului de tutun şi alcool
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Copii, părinţi şi profesori vor fi informaţi despre riscurile consumului de tutun şi alcool

În jur de 4500 de copii, părinţii acestora şi profesori, din Chişinău, Bălţi şi Cahul vor fi informaţi despre riscurile cauzate de consumul tutunului şi alcoolului, inclusiv al produselor noi din tutun. Totodată, vor fi editate materiale informativ-educative şi vor fi organizate cursuri de formare pentru 400 de medici de familie, psihiatri, precum şi pentru 9000 de angajaţi din cinci structuri de stat. Acţiunile vor fi desfăşurate, începând cu luna august, de către asociaţia obştească pentru dezvoltare şi asistenţă ASTRA, proiectul căreia – „Moldova spune NU tutunului şi alcoolului” – a fost desemnat câştigător în cadrul unui concurs desfăşurat de Compania Naţională de Asigurări Medicale, relatează IPN.

Andrei Suveică, administratorul AO ASTRA, a spus că aceste instruiri, activităţile de editare de materiale informaţionale, formarea medicilor vor fi realizate în colaborare cu experţi în domeniu, precum psihologii Vadim Aftenie şi Ecaterina Moga. Materialele informaţionale vor fi coordonate cu CNAM şi Agenţia Naţională de Sănătate Publică.

Solicitată de IPN, Silvia Munteanu, purtătorul de cuvânt CNAM, a comunicat că, în urma unui concurs făcut public la 6 iulie pe site-ul oficial al instituţiei, Asociaţia Obştească pentru Dezvoltare şi Asistenţă Socială „ASTRA” a acumulat cel mai mare punctaj. Urmează să lanseze o campanie de sensibilizare a opiniei publice privind riscul consumului de tutun şi alcool, inclusiv al produselor noi din tutun, formarea şi consolidarea specialiştilor din domeniul sănătăţii, pentru motivarea unui număr crescut de consumatori să renunţe la alcool şi tutun.

Anual sunt desfăşurate minimum trei campanii de renunţare la alcool şi tutun. Ultima a avut loc la sfârşitul lunii mai, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Moldova. Activităţile organizate de AO ASTRA vor fi desfăşurate până la sfârşitul anului.

Similare
RECOMANDĂRI