SOCIAL

Copiii din satul Răuţel, raionul Făleşti, descoperă meşteşugurile tradiţionale

Deşi pare aproape incredibil, în era digitală, există copii pasionaţi de tradiţiile strămoşesti. La Centrul de meşteşuguri tradiţionale din satul Răuţel, Făleşti, ei învaţă să croşeteze, să brodeze sau să cioplească în lemn. Munca lor dă şi primele roade: au devenit campioni la diverse concursuri de meşteşuguri tradiţionale.

Centrul de Meşteşuguri tradiţionale din satul Răţel, Făleşti a fost deschis în luna aprilie. În doar jumătate de an, 40 de copii au trecut deja pragul instituţiei pentru a descoperi meşteşugurile tradiţionale. Poate pare greu de crezut, dar în era gadgeturilor, care mai de care mai sofisticate, aceşti adolescenţi împletesc, cos şi cioplesc în lemn - aşa cum făceau bunicii şi străbunicii noştri. O fac cu multă dragoste şi dedicaţie.
 
Veronica a ales să-şi brodeze propria ie. Acum lucrează la o mânecă. Este o muncă extrem de migăloasă, dar îi face multă plăcere.
 
Oricine îşi poate găsi la Centru meşteşugul preferat. Dorina este în clasa a noua. Adolescenta este cu nevoi speciale şi nu vorbeşte. Aici a reuşit să deprindă uşor arta cioplitului în lemn şi împletitul fibrelor vegetale.
 
Profesorii sunt mândri că în era digitală, au reuşit să atragă zeci de tineri în lumea meşteşugăritului.
 
Munca lor dă şi primele roade. Copiii sunt câştigători la diverse concursuri de meşteşuguri tradiţionale organizate în România.