SOCIAL

COVID-19: Sfaturile nutriţioniştilor în perioada de izolare

Ne-am izolat, iar unii şi-au umplut frigiderile cu de toate. Specialiştii spun că e mare tentaţia de a mânca prea mult şi riscăm să facem mai rău organismului. Am redus mişcarea şi astfel scădem imunitatea în timp ce încercăm să ne protejăm de virus. Nutriţioniştii spun că în această perioadă tocmai imunitatea este ce mai bun aliat şi depinde de alimentele consumate.

Fast-food-ul, zahărul şi uleiul sunt printre cele care pot pune la pământ imunitatea. În toată această perioadă, hrana de calitate, bogată în nutrienţi şi hidratarea corectă pot fi de mare ajutor în prevenirea îmbolnăvirii cu COVID 19.

„Important să gătim proaspăt, în fiecare zi să nu îngheţăm nimic, să punem accent pe varietate să nu repetăm aceleaşi produs. Vom folosi alimentele din toate categoriile alimentare – carne, peşte, ulegenoase, seminţe, nuci, fructele uscate, dulciurile în cantităţi minime, caşcavalurile, uleiurile presate. Să nu uităm de baza piramidei nutriţionale – cerealele”, spune Victoria Ursu, nutriţionist.

Sarea trebuie redusă - nu mai mult de cinci grame pe zi. Şi numărul de calorii trebuie reduse pentru că în izolare am redus mişcarea şi riscăm să ne alegem cu câteva kilograme în plus. Este important să consumăm alimente care stimulează imunitatea, cum ar fi citricile, seminţe de in şi nuci, peşte, ouă, ardei gras, afine şi spanac. În perioada de izolare este momentul perfect de a ne corecta obiceiurile proaste în alimentaţie.

Dintre alimentele imunostimulatoare trebuie asigurat aportul de:

- Alimente bogate în minerale şi probiotice: iaurt, chefir, peşte de captură, seminţe de in şi nuci, ulei de măsline
-Alimente bogate în vitamina C: citrice, ardei gras, broccoli.
- Alimente bogate în vitamina E: spanac, migdale, seminţe de floarea soarelui şi dovleac fără sare, afine, cereale integrale.
- Alimente bogate în seleniu: peşte de captură, pui bio, curcan, ouă.

„Unul dintre cele mai proaste obiceiuri este de a nu lua micul-dejun, fiindcă cina a fost complexă. În cazul dat se recomandă diminuarea porţiei la cină. Altcineva poate gusta pe post de mâncare principală gustări, ciocolate sau fructe”, spune Victoria Ursu, nutriţionist.

În acelaşi timp cafeaua, ceaiul negru, alcoolul trebuie evitate pentru că au efect diuretic şi deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele. Consumul de alcool dezechilibrează funcţionarea sistemului imunitar şi astfel creşte riscul îmbolnăvirii. Chiar dacă nu există apetit pentru apă, hidratarea completă este cheia unei stări de sănătate bună.

„Nu uităm de hidratare, zilnic fiecare are nevoie de un consum de apă curată. Înmulţiţi greutate corpului la 0,03, acesta este un necesar”, spune Victoria Ursu, nutriţionist.

Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, borşul, varza murată, întăresc sistemul imunitar. Alimentele iuţi cum ar fi piperul, muştarul iute, hreanul, usturoiul, ceapă pot fi consumate în cantităţi moderate pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităţilor.