SOCIAL

Creşterea preţurilor loveşte crunt şi în oamenii de la sate

Creşterea preţurilor loveşte crunt şi în oamenii de la sate. Chiar dacă nu se încălzesc cu gaz metan şi nu merg cu masina, sărăcia îi învăluie din toată părţile. Scumpirea alimentelor şi a lemnelor de foc e o povara prea grea iar unii nu au bani nici pentru a-şi lucra pământul.

La 55 de km Chişinău, în satul Ciufleşti, raionul Căuşeni, sărăcia pare la ea acasă.  Case părăsite, drumuri stricate, oameni puţini şi împovăraţi. Olga este mama a patru copii. Trei dintre ei merg la şcoală. Familia supraveţuieşte cu puţinii bani câştigaţi de soţul ei care munceşti ca zilier şi cu pensia soacrei. Acum, pe timp de iarnă, bani s-au cam dus pe lemne. O mie de lei metru cub, dublu faţă de anul trecut.

OLGA: „Nici pensia lui soacra mea nu ne ajunge, nici banii pe care-I face soţul, trei mii de lei şi la atâţia copii şi pampersul, mâncare copii la şcoală şi nu ne ajunge nimic.Trebuie să plătim internetul, trebuie să cumpărăm telefoane?-Dar aveti telefoane?-Ei mă rog am procurat cât de simplu”.

Femeia ar vrea să plece peste hotare împreună cu soţul. Crede că poate aşa vor ieşi puţin din sărăcie.

OLGA: „Au nevoie de părinţi, dar părinţi sunt nevoiţi să plece peste hotare să facă o copiecă ca copii să îneveţe să aibă un viitor”

Vitalie Oleşcan nu o duce nici el foarte bine. Tocmai a taiat un porc pentru a-şi hrani cei 4 copii.  A fost peste hotare la muncă mai mulţi ani însă a înţeles că au de suferit copii în lipsa lui.

îVITALIE OLEŞCAN: „Din altă parte nu am de unde, mai cresc un porc, mai lucrăm cu asta şi ne ţinem, mai tai unul la copii să avem o gură de mâncare”

Din cauza scumpirilor la bărbatul şi-a lăsat grădina nearată. Dacă anul trecut a plătit 500 de lei pentru prelucrarea pământul de lângă acasă, în acest an trebuie să plătesc în jur de 1300, bani pe care nu-i are.

îVITALIE OLEŞCAN: „La primăvară o să rămână aşa, e 25 de lei de arat un ar cine o să are şi  i-ai doi trei saci de porumb care e doi trei lei, nu are treabă, el o să rămână o grămada pământuri nearate şi o să rămânem aşa, nu ştiu ce o să fie. Mai strângem un pic de bani cu patru copii, trebuie 5-10 batoane pe zi”.

Pe Viorica Borodin asistenta socială din localitate, am întânit-o în drum spre câţiva bătrâni cărora le ducea de mincare. Şapte vârsnici beneficiază de ajutorul primăriei, deşi ar fi mult mai multi cei ce au nevoie de sprijun.  

VIORICA BORODIN, asistent social: „Se duc la primărie cer ajutor, dar ce folos, dar nu li se cuvine. Foarte greu, sărăcia în satul acesta la noi, -Am auzit că unii bătrâni nu au de foc?-Da, le-a data cum de tăiat la primărie, dat cam scump. Copii au plecat şi au rămas băbuţele fară ajutoare, poate mai trimit, dar”.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Aproape fiecare familie din această localitate, sau bătrân singuratic trăieşte la limita sărăciei. Sute de tineri au plecat şi nu vor să se mai întoarcă, iar cei care au mai rămas spun că chiar astăzi ar pleca dacă ar avea posibilitatea”.

Alocaţia lunară pentru perioada rece a anului a fost  majorată de guvern de la 500 la 700 de lei, iar procedura a fost simplificată. Sunt 300 de mii de famiilii cu venituri mici care beneficiaza de acest ajutor.