SOCIAL

Cultura alimentară, consum raţional şi ecologic

Republica Moldova se poate lăuda cu mai multe bucate tradiţionale apreciate atât de localnici, cât şi de vizitatori. În ceea ce priveşte cultura alimentară, specialiştii spun că există restanţe la capitolul consum raţional şi ecologic.

Din punct de vedere al siguranţei alimentare, consumatorii
ar trebui să opteze pentru unităţi comerciale autorizate, unde sunt vândute produse verificate.
,,Alimentele nu sunt dăunătoare, ci felul în care sunt combinate. Moldovenii sunt obişnuiţi să umple masa de bucate şi atunci facem combinaţii incorecte. Combinăm carne, peşte, mezeluri şi caşcavaluri la o masă. Avem toţi micronutrienţii şi macronutrienţii puşi pe o masă. Astfel, apar probleme de sănătate”, susţine nutriţionista Corina Dascălu.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, basarabenii consumă multă pâine şi produse de panificaţie şi foarte puţine legume. Astfel, un cetăţean cu venituri medii consumă anual 217 litri de lapte şi produse lactate, 186 de ouă şi circa 117 kilograme de pâine. Abia pe locul patru în acest top se situează legumele - peste 100 de kilograme de persoană.

Despre calitatea produselor pe care le consumăm şi cultura alimentară a populaţiei din Republica Moldova, la emisiunea ,,Obiectiv Comun” de la TVR MOLDOVA.