SOCIAL

De Buna Vestire, în lăcaşele de cult din Republica Moldova s-au ţinut slujbe, dar fără prezenţa credincioşilor

Credincioşii ordotocşi sărbătoresc astăzi Buna Vestire. Se spune că, în această zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Dacă în anii trecuţi, bisericile erau neîncăpătoare, astăzi, în Republica Moldova s-au ţinut slujbe, dar fără prezenţa credincioşilor.

Mitropolia Basarabiei a sărbătorit Buna Vestire cu rugăciuni dar fără credincioşi. Preoţii au oficiate slujbe în biserică, însă, cu uşile închise, pentru a prevenire a îmbolnăvirea enoriaşilor.

„Am trăit diferit această sărbătoare. Biserica la care slujesc fiind o comunitate destul de mare şi având credincioşi atât de stil, dar şi de stil vechi. Noi oficiem slujbe şi pe stil nou şi pe stil vechi. Astăzi a fost sărbătoare în suflete, dar modul în care a fost celebrat a fost diferit. Am săvârşit sfânta liturghie doar eu ca preot, la strană am avut o persoană şi cu uşile închise pentru a da slava lui Dumnezeu”, a menţionat Andrei Bucliş, secretarul Mitropoliei Basarabiei.

Şi în bisericile din România s-au oficiat slujbe fără credincioşi. Patriarhia a transmis un mesaj în care spune că în momente de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii sunt separaţi spaţial, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună. La ora 12, timp de aproape două minute, au fost trase clopotele în toate bisericile ortodoxe din România. În traditia populară, sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină sosirea rândunelelor şi primul cântec al cucului.

Potrivit tradiţiei, flăcăii şi fetele întrebau cucul când se vor căsători. Dacă se întâmpla ca pasărea să cânte, cântecul său echivala cu un an de aşteptare. Dacă tăcea, era semn că măritişul sau însurătoarea era grabnică. De asemenea, de Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.