SOCIAL

De zece ani, mai aproape de limba, cultura şi valorile româneşti. Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău a împlinit un deceniu de activitate

De zece ani, mai aproape de limba, cultura şi valorile româneşti. Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău a împlinit un deceniu de activitate. Cu această ocazie, a avut loc o gală de înmânare a diplomelor de excelenţă pentru un deceniu de colaborare cu cei mai importanţi parteneri. Şi TVR MOLDOVA a primit o diplomă, în semn de recunoştinţă pentru promovarea limbii şi culturii româneşti.

„TVR MOLDOVA este onorată să primească acest premieru şi asta arată că TVR sprijină cultura şi limba română, şi sprijină tradiţiile aşa cum TVR la Bucureşti are o colaborare foarte bună cu ICR, era normal ca TVR Moldova, aici la Chişinău unde este şi mai important de-atât să avem o colaborarea foarte bună cu ICR de la Chişinău şi această diplomă este fix garanţia acestui lucru”, a declarat Vali Iorga, coordonator editorial TVR MOLDOVA

Pe parcursul unui deceniu, instituţia s-a afirmat ca unul dintre cei mai importanţi mesageri culturali, realizând în Republica Moldova peste o mie de proiecte.

„Se ştie că ICR are 19 institute culturale în străinătate, suntem unul dintre ele, de la New-York până la Beijing, de la Stokholm până la Tel Aviv, şi sigur, ICR de la Chişinău are un specific în activitatea sa, e instituţia de cultură românească ce îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu unde se produce cultură românească. Şi menirea noastră este nu doar să promovăm valorile culturii româneşti, ci să promovăm cu cultura românească care se produce în RM”, a spus VALERIU MATEI, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Chişinău.

„Milităm pentru ceea ce ne aparţine deopotrivă, ceea ce ne-a ţinut un destin treaz în europa răsăriteană, ceea ce a însemnat valoare prin cultură, educaţie, tradiţie”, A PRECIZAT CĂTĂLIN BORDEIANU, vicedirector, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Chişinău.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău a reuşit să facă o tradiţie din proiecte de mare rezonanţă culturală, printre care programul Poduri de carte, Zilele Filmului Românesc, Reuniunea Teatrelor Naţionale sau proiectul Muzică românească pe ambele maluri ale Prutului.

„S-au deschis o serie de posibilităţi şi au asigurat mobilitatea artiştilor, atât din ţară, cât şi de aici, în alte părţi. Un mare sprijin a fost şi pentru toate expoziţiile muzelului de artă a Moldovei, cu suportul ICR”, a spus TUDOR ZBÂRNEA, director, Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova.

„ICR este unicul şi cel mai important partener, a instituţiilor culturale din RM, şi a tuturor oamenilor din domeniu. este acea instituţie care susţine diverse proiecte, în diverse domenii, cu divers conţinut, şi ajută artiştii din RM să se promoveze în exterior”, a precizat ANDREI CHISTOL, secretar de stat, ministerul Educaţiei.

La ceremonie, actori şi interpreţi basarabeni au susţinut momente artistice unice.

Bazându-se pe comunitatea de limbă, istorie, tradiţii şi cultură, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău aduce în Republica Moldova producţie culturală românească de calitate şi susţine cultura românească din spaţiul aflat între Prut şi Nistru.