SOCIAL

Decizia autorităţilor din Republica Moldova de a se face cursurile in mediul online a scos încă la iveală şi problemele din sistemul de educaţie

Decizia autorităţilor din Republica Moldova de a închide şcolile şi a se face cursurile in mediul online a scos încă o dată la iveală şi problemele din sistemul de educaţie. Sunt foarte mulţi elevi care nu participă la lecţii online pentru că nu au calculatoare, telefoane performante sau conexiune la internet. Deşi a trecut deja un an de la inceputul restricţiilor impuse de pandemie, directorii de şcoală spun că sunt luaţi prin surprindere şi trebuie să găsească soluţii într-un timp prea scurt.

Într-o familie din raionul Hânceşti, o mama văduvă creşte singură trei copii. Cei mici sunt elevi în clase diferite, iar lecţiile din mediul online îi pune la grea încercare. Copiii au un singur telefon şi este o misiune imposibilă să se conecteze simultan la diferitele programe şcolare.

Directorul gimnaziului din localitate spune că sunt multe familii care nu au posibilităţi tehnice pentru a asigura accesul copiilor la lectii online. Aşa se face că, în doar două zile de studiu la distanţă, rata de absenteism a fost de aproape 25 la sută.

„Avem copii care folosesc doar telefonul fix. Dar ne-am propus ca şi cu aceşti copii să lucrăm individual, fie o să fie telefonaţi de profesor şi li se va da explicaţii sau li se va transmite programul. În multe familii au părinţii doar telefon şi ei merg la muncă şi rămân copiii fără sursa de a se conecta”, A SPUS NINA IURCEAC, director gimnaziu.

Şcoala a oferit tuturor profesorilor acces la calculatoare. Dar nu toti dascălii se descurcă cu noile tehnologii.

„Fac faţă elevii, cât de cât, ne străduim. Pentru dvs e mai complicat. Da, e mai complicat, dar încercăm să ducem temele, avem restricţii. Momentan, avem tema făurirea propriului destin”, a spus SILVIA CHESARI, profesor de istorie şi educaţia civică.

„Profesorii care posedă un nivel mai avansat au intervenit chiar ieri după ore cu ajutor pentru cadrele didactice care posedă mai puţin”, a spus NINA IURCEAC, director gimnaziu.

Profesorii sunt ingrijorati şi de siguranţa informaţiilor de pe internet. Când părintii sunt plecati de acasă, copiii au acces la tot Internetul, fără supraveghere. Cu toate acestea, elevii îşi doresc să revină în bănci.

Cei de la Direcţia de Educaţie Hânceşti spun că ieri, aproape 16 la sută din numărul total de elevi din raion nu au participat la lecţii.

„Nu căutăm să aplicăm măsuri punitive în raport cu cei care nu reuşesc să antrebeze în procesul educaţional toţi copiii, lucrul acesta îl putem face şi după ce revenim la normalitate. MUSCA 7:41-7:49 Altfel noi riscăm nu să diminuăm din riscuri, ci să-l sporim”, a spus VALENTINA TONU, şef Direcţia Educaţie, Hânceşti.

Ministerul Educaţiei nu a reuşit deocamdată să ne spună câţi elevi nu au acces la cursurile online şi nici ce soluţii sunt propuse. În urmă cu câteva zile, mai mulţi părinţi au iniţiat o petiţie prin care cer anularea cursurilor on line şi ameninţă că vor ieşi la proteste. Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite în Republica Moldova, publicat în 2020, 16 mii de elevi şi 3 mii de profesori, nu aveau acces la tehnologie - laptop, tabletă sau Internet.