Deminare în raionul Ştefan Vodă: 160 de obiecte explozive şi 2 221 de cartuşe lichidate
Sursa foto:army.md Vizualizari:

Deminare în raionul Ştefan Vodă: 160 de obiecte explozive şi 2 221 de cartuşe lichidate

Militarii din Batalionul de Geniu “Codru” au intervenit duminică, 19 septembrie, în satul Răscăieţii-Vechi, raionul Ştefan Vodă, unde au neutralizat 160 de obiecte explozive şi 2 221 de cartuşe.

Potrivit comandantului unităţii, colonel Gheorghe Racu,  printre muniţiile depistate de echipa de genişti erau mine antipersonal S-mine 35 de producţie germană, grenade de mână de tip F-1, RPG şi RG-42,  precum şi focoase UZRGM. Obiectele explozive, care prezentau un pericol iminent pentru localnici, erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost distruse în condiţii de maximă siguranţă.

La începutul lunii septembrie, alte 250 de muniţii şi peste 450 de cartuşe au fost lichidate de geniştii Armatei Naţionale în aceeaşi regiune şi anume în localitatea Răscăieţii-Noi, raionul Ştefan-Vodă.

De la începutul anului, peste 860 de obiecte explozive au fost distruse de genişti pe întreg teritoriul R. Moldova.

Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către autorităţile locale şi populaţia Republicii Moldova privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniţie. Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole şi de construcţii, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportarea şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe. În cazul depistării unor obiecte neidentificate, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat autorităţile locale, care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

Similare
RECOMANDĂRI