SOCIAL

Din cauza accidentelor rutiere, numai in acest an, au murit 170 de oameni.

Din cauza accidentelor rutiere, numai in acest an, au murit 170 de oameni. Alcoolul la volan este doar una dintre cauze iar şoferii vinovaţi trebuie să plătească. Unii dintre cei prinşi băuţi la volan au parte de un program special de reeducare, in mai multe etape, ce durează 3 luni. O adevărată lecţie de viaţă o primesc… la morgă. Acolo asistă la necropsia celor decedaţi in accidente rutiere şi sunt puşi chiar la servicii de igienizare.

Programul a fost reluat în Republica Moldova după ce în primăvară a fost sistat din cauza pandemiei. Scopul este de ai determina pe şoferii prinşi la volan să înţeleagă mai bine care sunt efectele unor tragedii provocate de consumul de alcool. Una dintre etapele de reeducare se desfăşoară la Centrul de Medicină Legală din Chişinău.

O singură vizită la morgă durează în jur de cinci ore. Timp în care, cei care vor să-şi recapete permisele de conducere asistă la autopsie, spală cadavrele sau încăperile unde sunt păstrate acestea.

Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani achitaţi de şoferii vinovaţi. Are 12 sesiuni – 3 individuale, iar nouă - de grup. În prezent, 50 de şoferi care au consumat alcool şi apoi au urcat la volan  participă la program.  

„Persoanele care participă la acest program, în urma acestei şedinţe ies cu totul altfel, cu un alt mod de gândire asupra acţiunilor pe care le au ei. MUSCA Înafară de Centrul de Medicină Legală, a 11-a sesiune a programului este vizita la spitalul de urgenţă şi anume secţia de traumatologie, unde la fel persoanele sunt încadrate în activităţi, în care ar putea să conştientizeze riscul consumului de alcool la volan”, a spus  CONSTANTIN PRODAN, Biroul de Probaţiune, Făleşti.

Doar în primele 9 luni ale anului 2020, au avut loc peste 1400 de accidente rutiere, în care au murit 170 de oameni iar alţi 1600 au fost răniţi. Principalele cauze ale accidentelor sunt viteza şi condusul maşinii în stare de ebrietate.