SOCIAL

Expert ONU: Guvernul de la Chişinău ar putea mări durata concediului paternal

post-img

Guvernul Republicii Moldova ar putea examina posibilitatea să extindă cele două săptămâni de concediu paternal plătit la cel puţin trei sau şase luni, stimulând bărbaţii să profite de această oportunitate. Opinia a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Revista ONU de către Bharati Sadasivam, lideră de echipă, Centrul Regional PNUD din Istanbul.

"Pe termen lung, aceste cheltuieli se vor îndreptăţi, pentru că femeile vor avea posibilitatea să-şi împartă responsabilităţile casnice cu soţii lor şi să profite de oportunităţile lor de carieră. Datorită acestui fapt, va creşte PIB-ul în general, pentru că şi bărbaţii, şi femeile vor avea şansa să revină la muncă", a spus ea.

"Dacă e să o comparăm cu alte ţări din regiune, Republica Moldova nu o duce foarte rău, însă se constată nişte diferenţe considerabile dintre mediul rural şi urban. De asemenea, sunt diferenţe de salarii şi segregare pe criteriul de gen la locul de muncă, în special, din cauza responsabilităţilor casnice ale femeilor. Mai sunt şi discrepanţe legate de revenirea tardivă din concediile maternale şi poziţionarea femeilor în sectoarele unde nu sunt plătite chiar foarte bine".

"Această situaţie o observăm în toate activităţile noastre, în toate ţările, în toate regiunile. Noi întotdeauna promovăm abilitarea economică a femeilor, noi spunem că trebuie să fie mai multe locuri de muncă, iar femeile să revină pe piaţa muncii, femeile trebuie să înceapă să lucreze, să genereze venituri, să devină întreprinzătoare", a opinat expertul.

"Noi trebuie să înţelegem că 75% din toată munca neplătită, în lume, este executată de femei. Aceasta limitează enorm de mult capacitatea lor să intre pe piaţa muncii şi să-şi construiască o carieră, să-şi asigure un venit, să aibă oportunităţi şi libertate de alegere, dezvoltare personală sau chiar odihnă şi recreere", a spus Bharati Sadasivam.


 
Timpul de lucru al femeii nu este infinit. Nu le poţi cere să revină pe piaţa muncii şi să genereze venituri, dacă nu atragi atenţie lucrului de îngrijire şi nu-l redistribui între membrii familiei, stat şi societate. În această regiune, dar şi în majoritatea regiunilor de pe glob, femeile fac mult mai mult lucru de îngrijire neplătit în paralel cu cel plătit. Fără să atragi atenţie acestui aspect, nu poţi merge mai departe, să asiguri independenţa economică a femeilor.