SOCIAL

Exportul de fructe din Republica Moldova către Uniunea Europeană a crescut cu 30% în 2021

Exportul de fructe din Republica Moldova către Uniunea Europeană a crescut cu 30 la sută în 2021. Perioada de recoltare prielnică, dar şi respectarea, de către unii, a standardelor de calitate, a favorizat extinderea pieţelor de desfacere. Fermierii basarabeni au exportat cel mai mult caise şi prune iar fructele au ajuns în ţări ca Germania, Franţa, Austria sau Italia.

Gustul autentic şi calitatea fructelor din Republica Moldova, dar mai ales respectarea bunelor practici europene, le-au permis pomicultorilor să exporte fructe chiar şi în pieţe neaccesibile până acum. Adrian Căldare, din satul Mândreşti, raionul Teleneşti, a reusit să exporte caise în Germania.

ADRIAN CALDARE, exportator pe piaţa UE: „Nu e nimic ieşit din comun, pur şi simplu trebuiesc mai multe certificări comparativ cu alte pieţe europene. Nici o piaţă nu poţi spune că e promiţătoare, totul depinde de la an la an, de condiţiile climaterice, de producţia internă, dar e de perspectivă.”

Potrivit datelor din proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, în 2021 a crescut cantitatea de fructe exportate. Dacă în 2016, Republica Moldova a exportat aproape 8000 de tone de prune şi caise în UE, anul trecut, s-au exportat aproape 28 de mii de tone. Succesul a fost asigurat în special de certificatele de calitate europene obţinute de agricultorii basarabeni, mai ales în ultimii ani.

IURIE FALĂ, director Moldova-Fruct: „Perioada de recoltare este una propice, cererea în Uniunea Europeană este în creştere. Prunele locale şi din ţările vecine se termină, iar noi intrăm în plin sezon şi putem valorifica o fereastră destul de bună, ceea ce s-a realizat la prune şi caise.”

Aşa se face că, de la an la an, Republica Moldova câştigă tot mai mult teren în UE, diversificându-se piaţa de desfacere.

IURIE FALĂ, director Moldova-Fruct: „În ultimii ani, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare Noi am intensificat eforturile de promovare. S-a depus un efort foarte mare pentru a promova fructele pe pieţele Uniunii Europene.”

Exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiţii preferenţiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii. UE este primul partener comercial şi primul investitor în Republica Moldova.