SOCIAL

Gospodinele au început să pregătească conservele pentru sezonul rece

Odată cu venirea toamnei, gospodinele adevărate fac provizii pentru iarnă. Cămările se umplu cu bunătăţi: de la dulceţuri şi compoturi, până la zarzavat, murături şi zacuscă. Unele reţete sunt păstrate de la bunici, iar legumele sunt culese din propriile grădini.

În timp ce tot mai multe gospodine renunţă deja la tradiţia de a pregăti zarzavatul pentru iarnă, beciul Claudiei Purice, din satul Solcani, raionul Soroca, este unul demn de invidiat. Femeia nu-şi imaginează să lase în prag de iarnă cămara goală. Primele dulceţuri le-a pregătit astă-vară, atunci când s-au copt primele fructe, iar acum, toamna, vine rândul zarzavaturilor.
 
Reţetele pentru zarzavaturi şi zacuscă le are păstrate de la bunica. Ultimele borcane au fost umplute cu pepene roşu şi o salată, o reţetă pe care o împarte cu mare drag.
 
În câteva ore, această zacuscă este gata pentru a fi pusă în borcan. Claudia Purice recunoaşte că nu ar schimba pentru nimic în lume conservele ei cu cele din magazine. Tot ce pregăteşte face cu multă dragoste, iar legumele sunt culese chiar din grădina ei.