SOCIAL

Gripă aviară în satul Hirişeni, raionul Teleneşti. De astăzi, inspectorii sanitar-veterinari încep să ridice toate păsările domestice

De astăzi, inspectorii sanitar-veterinari încep să ridice toate păsările domestice din satul Hirişeni, raionul Teleneşti, unde a fost înregistrat un focar de gripă aviară. Autorităţile vor bate la fiecare poartă pentru a informa oamenii despre prezenţa bolii şi le vor cere să predea benevol păsările care, cel mai probabil, deja sunt bolnave de gripa aviară. Satul Hirişeni este în carantină, iar la intrare şi la ieşirea din localitate, poliţia verifică fiecare maşină pentru a stopa transportul ilicit de păsări.

Încă de la sfârşitul anului trecut mai mulţi localnici din Hirişeni se plângeau că le mor păsările. De exemplu, această femeie a rămas doar cu 2 pui în gospodărie. Cândva avea multe păsări, dar cam toate au pierit.

Primele suspiciuni privind apariţia gripei aviare au apărut pe 10 ianuarie, când s-au prelevat probe. Prezenta gripei aviare a fost depistată în urma unei analize în laboratorul din Chişinău, dar problele au fost trimise pentru confirmare la Institutul Zooprofilactic şi Experimental din Italia. Primarul satului spune că boala e o mare năpastă pentru localnicii din Hirişeni.

ION PETICĂ primarul satului Hirişeni, raionul Teleneşti: „Practic e o pierdere colosală pentru oameni. Localitatea e mai departe de centru raional şi este o localitate cam sărăcăcioasă şi sursele de existenţă sunt animalele, păsările. E o zonă deluroasă şi cu agricultură nu ne prea putem ocupa.”

Unii localnici spun că le este frică de boală, alţii însă nu se tem de nimic şi chiar consumă carne de pasăre.

Reprezentanţii ANSA avertizează că gripa aviară subtipul H5N1 este foarte contagioasă. Grupul de lucru format din veterinari, poliţişti şi reprezentanţi ai Consiliului Raional Teleneşti şi Primăriei Hirişeni vor merge din casă în casă şi vor ridica toate păsările domestice. Proprietarii vor primi despăgubiri de la stat pentru daunele suportate.

TUDOR ORBU şef interimar, subdiviziunea Călăraşi, ANSA: „Iniţial, populaţia a reacţionat în mod de respingere din partea loc, dar ulterior după ce li s-a comunicat care sunt riscurile răspândirii gripei aviare pe teritoriul Republicii Moldova atunci fiecare a conştientizat. Din cauza câtorva păsări ascunse poate fi un prejudiciu foarte mare.”

Reprezentanţii ANSA îndeamnă oamenii să nu lase păsările pe imaşuri, lacuri sau râuri, să le ţină închise în curţile caselor şi să evite contactul cu păsările sălbatice sau cu cele din alte gospodării. În satul Hirişeni din raionul Teleneşti locuiesc în jur de 1500 de oameni. De la începutul acestui an, au fost notificate 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice şi sălbatice în Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franţa, Ungaria şi România.