SOCIAL

În Regiunea Centru a R. Moldova a fost lansat proiectul transfrontalier MuseumInfoTur, graţie suportului UE

post-img

Un proiect de păstrare a patrimoniului cultural şi dezvoltare a turismului a fost lansat în centrul R. Moldova, cu susţinerea Uniunii Europene.

Proiectul „MuseumInfoTur - Valorificarea şi sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural şi istoric în cadrul reţelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică” va fi realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare a Turismului în Moldova şi Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (România), potrivit Moldpres.

„Este o acţiune de la care ne aşteptăm la mai multe rezultate benefice Regiunii Centru. Totodată, vom avea mai multe oportunităţi care vor contribui la dezvoltare ramurii turistice în zonă”, a explicat în cadrul lansării online a proiectului Viorel Jardan, directorul ADR Centru.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat de ţările participante la program şi are drept scop creşterea vizibilităţii patrimoniului transfrontalier cultural şi istoric al Regiunii Centru, Republica Moldova, şi al judeţului Galaţi, România, prin consolidarea capacităţilor instituţiilor culturale şi crearea unei reţele de centre de informare turistică în destinaţiile majore promovate.

„MuseumInfoTur este o platformă care va contribui la dezvoltarea capacităţilor muzeelor naţionale şi locale din Republica Moldova şi România; la dezvoltarea turismului cultural; la promovarea patrimoniului cultural naţional prin crearea mai multor rute turistice în zona transfrontalieră; la lansarea de servicii de informare şi educare a publicului larg în privinţa patrimoniului cultural, precum şi la crearea de instrumente online de informare şi educare a publicului cu privire la valorile patrimoniului”, a estimat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de instruire şi vizite de studiu în România şi R. Moldova, precum şi tururi de promovare a patrimoniului cultural şi istoric din arealul proiectului. La aceste activităţi vor lua parte persoane din grupurile-ţintă din ambele ţări. De asemenea, urmează să fie elaborată o analiză de potenţial şi profilul destinaţiilor turistice majore din arealul proiectului, traseele turistice comune şi în acelaşi timp se vor determina programe excursioniste. Proiectul are în vedere dezvoltarea şi promovarea reţelei de Centre de Informare Turistică. 

Totodată, proiectul prevede crearea şi promovarea unui brand comun, precum şi elaborarea şi distribuirea Ghidului „Destinaţii ale turismului cultural transfrontalier din Moldova” (Republica Moldova – România). 

Un alt punct important al proiectul îl constituie modernizarea platformei IT de promovare a produselor turistice din destinaţiile remarcabile din arealul proiectului. Proiectul are în vedere dotarea Muzeelor – Centre de Informare Turistică cu standuri demonstrative şi mobilier relevant pentru bună funcţionare. 

Proiectul MuseumInfoTur este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020, co-finanţat de beneficiarii proiectului, având un buget de peste o sută de mii de euro.