Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă două persoane reţinute în cazul escrocheriilor cu carduri bancare

Oamenii legii continuă acţiunile de investigaţie şi urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor cât şi implicarea altor persoane ce fac parte din grupul infracţional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetăţenilor.

Ofiţerii secţiei de investigaţie şi urmărire penală din cadrul Direcţiei de Poliţie de comun cu procurorii Procuraturii mun. Chişinău au reţinut doi tineri care fac parte din grupul infracţional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetăţenilor. Suspecţii, s-au dovedit a fi cu vârstele de  21 de ani şi 23 ani.

Schema infracţională a suspecţilor era bine pusă la punct fiecare avea rolul său bine determinat: aceştia apelau cetăţenii printr-o şiretlic şi se prezentau drept angajaţi ai băncii, iar  sub pretextul să îi apere de o fraudă, câştigau în acest fel încrederea posesorului de card,  care,  îi dictează datele şi codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri. După sustragerea banilor de  pe cardurile bancare a cetăţenilor, suspecţii  le transferau pe conturile lor, ulterior la bancomat extrăgeau banii.

În cadrul investigaţiilor s-a stabilit că, infracţiunile erau coordonate de membrii grupului infracţional din locurile de detenţie.

Indivizii pe parcursul anului 2020 până în luna februarie 2021,  au săvârşit peste 80 de extrageri de pe conturile bancare a cetăţenilor.

Tânărul de 21 de a fost plasat în arest pentru 30 de zile iar cel de 23 de ani, reţinut pentru 72 de ore în Izolatorul de detenţie al Direcţiei de poliţie a mun. Chişinău.

Conform legislaţiei penale în vigoare aceştia riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.

Procurorii şi poliţiştii continuă acţiunile de urmărire penală şi măsurile speciale de investigaţie pentru documentarea, stabilirea şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în activitatea infracţională.

Pentru a nu fi victima escrocilor, Poliţia  intervine repetat  cu un mesaj către cetăţeni:

–  Dacă aţi fost contactat de persoane străine şi se prezintă ca fiind angajaţi ai  băncii nu aveţi încredere, mai întâi verificaţi informaţia; 

– Nu comunicaţi datele bancare persoanelor pe care nu le cunoaşteţi;

–  Dacă doriţi de a vinde careva bunuri prin intermediul relelor de socializare, nu acceptaţi să fie efectuate tranzacţiile prin intermediul cardului bancar.

  • Pentru  a vă proteja de fraude este nevoie să cunoaşteţi că Banca niciodată  NU solicită: expedierea datelor cu caracter personal prin telefon, sms, email sau reţele de socializare; furnizarea oricăror date aferente contului dvs. bancar prin metodele menţionate mai sus; poze cu cardul bancar; coduri PIN, parole şi alte date – prin intermediul canalelor dubioase.

În caz că vi s-a întâmplat asemenea caz,  apelaţi de urgenţă cel mai apropiat Inspectorat de Poliţie sau  serviciului unic 112.

Similare
RECOMANDĂRI