SOCIAL

La Mănăstirea Ţigăneşti, Boboteaza pe stil vechi s-a celebrat conform tradiţiei creştine

La Mănăstirea Ţigăneşti, Boboteaza pe stil vechi s-a celebrat conform tradiţiei creştine, cu slujbe, rugăciuni şi sfintirea apei. Credincioşii s-au înghesuit la agheasmă, iar unii s-au scufundat într-un bazin special amenajat. În acest fel, zic ei, vor să se spele de păcate şi să fie sănătoşi tot anul.

Nu a contat că apa a fost rece ca gheaţa. Şi în acest an au fost destui cei ce au lăsat pe planul doi botezul simbolic şi au vrut mai mult să-şi demonstreze aptitudinile fizice.

„Acesta este un lucru minunat pentru suflet, pentru corp este minunatt, avem practică de mai mulţi ani ne scăladăm cu zăpadă, venim la Bobotează ne scăldăm în apă şi e totul minunat. Acest ritual este de a mă menţine într-o formă fizică bună şi odată ce-mi permite sănătatea fac. Şi desigur, din punct de vedere religios este o tradiţie. O facem cu nădejde spre mântuire, curăţirea trupului sufletului”.

Printre cei ce au intrat la apă au fost şi câteva femei, şi chiar câţiva copii.

„-Cum a fost? – Foarte rece. – E prima data? –Nu, am fost şi anul trecut. – Ce semnifică pentru dumneavoastră ?- Aşa-i tradiţia”.

Şi după o activitate mai mult sportivă decât creştinească, oamenii nu s-au dat în lături de la vinul fiert şi terciul pregătit de organizatori.

„Servim un izvar foarte gustos la Mănăstirea Ţigăneşti. Îmi pare bine din toată inima, că foarte bine gătesc. Prima dată am venit la Mănăstirea Ţigăneşti dar e foarte gustos, mai ales în ziua de azi. Şi e foarte frumos”.

Şi pentru ca spectacolul să fie complet la Mănăstirea Ţigăneşti, până a se lua apa sfinţită de către credincioşi, s-au tras tradiţional câteva focuri de armă în aer.

„Sfinţim casa, pentru copii mici mai ales când se sperie sau noapte au visuri urate. O dăm la copii şi ei se calmează. Bem dimineaţa agheazmă până a mânca ceva. Îmi dă aripi, de tot felul”.

Simbolic, agheasma are o putere deosebită pentru că a fost sfinţită prin chemarea Sfântului Duh chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului. Preoţii spun încă că valoarea sacră a acesteia este valabilă doar pentru cei ce respectă cu adevărat valorile creştine.