Pandemia uneşte generaţiile: tinerii comunică cu persoanele în etate şi se susţin reciproc
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pandemia uneşte generaţiile: tinerii comunică cu persoanele în etate şi se susţin reciproc

Aproape 200 de persoane în etate, din diferite localităţi ale ţării, care locuiesc singure, au fost contactate telefonic, pe parcursul lunii mai, de către 15 tineri voluntari care le-au oferit un suport emoţional în perioada de izolare socială.

După ce au fost instruiţi de experţi calificaţi în domeniu, psihologi şi medici, tinerii au purtat conversaţii telefonice cu persoanele cu vârsta de peste 65 de ani din raioanele Sângerei, Teleneşti, Rezina şi Şoldăneşti, iar unii dintre ei chiar le-au vizitat, respectând măsurile de siguranţă.

În acest mod, Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), împreună cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) şi-a propus să susţină dialogul dintre generaţii şi să dezvolte coeziunea socială în contextul pandemiei COVID-19.

”Persoanele în etate sunt printre cele mai afectate de izolarea socială în contextul COVID-19, iar tinerii, inclusiv prin intermediul tehnologiilor informaţionale, pot veni în sprijinul lor. La UNFPA depunem eforturi împreună cu partenerii din guvern şi societatea civilă să dezvoltăm dialogul dintre generaţii pentru a asigura că demnitatea şi drepturile persoanelor în etate sunt protejate, iar potenţialul lor este valorificat pe deplin”, a spus Natalia Plugaru, Reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova.

”Persoanele în etate se confruntă cu o lipsă de comunicare, iar prin astfel de iniţiative se produce schimbul de experienţă între generaţii, se educă toleranţa şi se combate discriminarea în bază de vârstă”, a specificat Aliona Creţu, şefă serviciu, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Tinerii voluntari au explicat persoanelor în etate cum să se protejeze de noul tip de coronavirus şi au stabilit un dialog cu acestea, susţinând că vor să continue comunicarea cu persoanele pe care le-au telefonat şi să le viziteze atunci când situaţia o va permite.

”Am râs împreună cu ei, am plâns când îmi spuneau despre rudele lor care au emigrat din ţară şi, de multe ori, în loc să-i încurajez eu pe ei, se întâmpla invers, mă încurajau ei pe mine. Cred că trebuie să continuăm aceste activităţi pentru că persoanele în vârstă au nevoie de noi, tinerii, iar noi avem ce învăţa de la ei”, consideră Maria Negru, o voluntară implicată în activităţile UNFPA.

Pentru Ionuţ Leonte, comunicarea cu ”bunicii adoptaţi” a fost un prilej de a răscoli amintirile frumoase pe care le are cu bunicii săi care nu mai sunt în viaţă. Iar Victor Babcineţchi ne-a spus că ”abia aştept să se încheie carantina ca să pot merge să-i îmbrăţişez pe fiecare cu care am vorbit la telefon”.

Pentru Nifolina Ganea, care are 70 de ani şi locuieşte singură, lipsa de comunicare e greu de suportat şi a rămas impresionată de iniţiativa tinerilor de a o suna ca să afle cum se simte şi cum îşi petrece timpul. ”Comunicarea  este  necesară. Dar şi lumea s-a schimbat. Înainte  aveau  mai multă grijă unii faţă de alţii, acum, am rămas puţini şi fiecare se gândeşte la sine. Suntem mai egoişti, mai invidioşi”, spune femeia. ”E greu să trăieşti singură şi să n-ai cu cine schimba o vorbă. Ţin televizorul sau radioul pornit ca să nu-mi pară casa aşa goală”, mărturiseşte Maria Roşca, o altă beneficiară a iniţiativei UNFPA.  

„Sper că această criză şi efectele îngrozitoare pe care le are asupra multor persoane în etate vor deveni un punct de cotitură în modul în care privim şi tratăm persoanele în etate în societate”, a declarat recent într-un editorial Alanna Armitage, Directoarea Biroului regional al UNFPA pentru Europa de Est şi Asia Centrală. „Trebuie să învăţăm din greşelile trecutului şi să ne gândim serios la crearea unei societăţi pentru toate vârstele. Acesta nu este doar un imperativ moral, este un avantaj pentru toţi, vârstnici şi tineri deopotrivă.”

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau peste jumătate de milion de persoane cu vârsta peste 60 ani şi mai mult, ceea ce constituie a cincea parte din numărul total al populaţiei. Rata sărăciei în rândul persoanelor în etate este de 10,1% faţă de populaţia generală: 9,6%.

Menţionăm că, anterior, ca parte a aceleiaşi iniţiative desfăşurată de UNFPA Moldova şi MSMPS, persoanele în vârstă au primit pachete cu produse igienice şi alimentare de primă necesitate, dar şi materiale informaţionale cu privire la măsurile de protecţie împotriva la COVID-19.

Similare
RECOMANDĂRI