SOCIAL

Parlamentul a aprobat majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru femei

Până în anul 2028 vârsta de pensionare a femeilor va creşte treptat până la 63 de ani. Deputaţii majorităţii parlamentare au declarat că adoptarea acestui proiect de lege era necesară pe fondul scăderii dramatice a numărul de persoane angajate în câmpul muncii.

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2022 bărbaţii vor ieşi la pensie la 63 de ani, iar femeile la 59 de ani şi 6 luni. Până în anul 2028 vârsta de pensionare a doamnelor se va majora cu 6 luni în fiecare an până la 63 de ani. Ceea ce înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard  de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani – de la 1 iulie 2024.

Guvernarea spune că realităţile economice şi demografice din Republica Moldova determină autorităţile să ia o astfel de decizie nepopulară. Potrivit statisticilor, în ultimii ani a scăzut considerabil număr persoanelor angajate în câmpul muncii care contribuie la formarea fondului de pensionare.

DAN PERCIUN, deputat PAS: „Noi plătim pensiile azi, din ceea ce colectăm azi. În ultimii 7 ani, raportul dintre persoanele ocupate pensionari s-a redus de la 1,4 la 1,2.  Astăzi noi avem mai puţini salariaţi decât pensionari.”

Opoziţia a criticat proiectul calificându-l drept un document al genocidului social, în condiţiile în care speranţa de viaţă a cetăţenilor Republicii Molodva este mai redusă faţă de alte state.

VLAD BATRÎNCEA, vicepreşedintele Parlamentului: „Sunt şi alte statistici în Republica Molodva, 63% din bărbaţi ajung la vârsta de 62 de ani. Adică 6 bărbaţi din 10 ajung la vârsta de pensionare. Dacă majoraţi vârsta de pensionare, înseamnă că mai puţini bărbaţi ajung la vârsta de pensionare.”

De asemenea, Parlamentul a aprobat modificarea legii, astfel încât pensionarii să nu mai beneficieze de o indexare a pensiilor de două ori pe an, în aprilie şi octombrie. Indexarea pensiilor va fi calculată doar la 1 aprilie.

DAN PERCIUN, deputat PAS: „Propunem să revenim la indexarea pensiilor o dată pe an, în sumă deplină, nu de două ori pe an, dar de două ori mai puţin. Pentru că aşa este în majoritatea absolută a ţărilor.”
Proiectul majorării graduale a vârstei de pensionare pentru femei a fost aprobat cu votul majorităţii deputaţilor PAS.