SOCIAL

Peste trei milioane de puieţi vor fi sădiţi în cadrul Campaniei de Înverzire a Plaiului

post-img

Peste trei milioane de puieţi vor fi sădiţi pe o suprafaţă de 555 de hectare, în cadrul Campaniei Naţionale de Înverzire a Plaiului. De asemenea, pe 250 de hectare se vor efectua lucrări de ajutorare a regenerării naturale.

La acţiune sunt chemaţi să participe subdiviziunile „Moldsilva”, administraţiile publice locale, dar şi toţi cei interesaţi de natura din Republica Moldova. Startul campaniei se va da sâmbătă, 28 octombrie. Acţiunea va continua pe parcursul a două luni, transmite IPN.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Bâtca, a menţionat, la o conferinţă de presă, că celelalte ministere, agenţii sau administraţii publice locale vor primi astăzi de la „Moldsilva” un demers de participare. „Acţiunea va include plantarea arborilor şi arbuştilor în fondul forestier de stat gestionat de „Moldsilva”. Pădurea are nevoie de regenerare”, a menţionat ministrul.

Directorul Agenţiei „Moldsilva”, Ion Haralampov, a spus că astfel de lucrări au loc toamna, deoarece materialul săditor se acomodează mai bine, înrădăcinându-se mai uşor. Materialul săditor care va fi folosit este din cadrul subdiviziunilor întreprinderilor silvice. Cele mai solicitate specii sunt: stejarul, frasinul, paltinul, arţarul argintiu, salcâmul şi glădiţa. Potrivit lui Ion Haralampov, toate cele 24 de subdiviziuni „Moldsilva” sunt gata să participe activ la plantarea arborilor şi arbuştilor.

Începând din 2005,  în fondul forestier din Republica Moldova s-au plantat 60 de mii de hectare de pădure, ceea ce a dus la creşterea cu aproximativ 3% a suprafeţelor împădurite. Suprafaţa fondului forestier al RepublicII Moldovei este de 10,2% din teritoriu, autorităţile tind să-l ridice până cel puţin la 20-25%.

Cea mai împădurită zonă a ţării este Centru, în limita raioanelor Străşeni, Nisporeni, Călăraşi şi Hânceşti. Mai puţin împădurită este zona Sud. Din suprafaţa totală de 421,7 mii de hectare de fond forestier, 86% aparţine statului, 13% administraţiilor publice locale şi 1% – agenţilor economici privaţi.