SOCIAL

Procesul de înregistrare a naşterii copilului va fi digitalizat

post-img

Procesul de înregistrare a naşterii copilului va fi digitalizat. Subiectul a fost discutat ieri în cadrul unei şedinţe de la Guvern, la care a participat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Viorica Dumbrăveanu, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, ai Agenţia Servicii Publice, UNICEF, dar şi specialişti din cadrul Cancelariei de Stat.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ion Chicu a solicit MSPMS, ASP şi Agenţiei pentru Guvernare Electronică să conlucreze pentru a realiza activităţile necesare pentru punerea în aplicare a modului de înregistrare electronică a naşterii copilului. Noul mecanism este pus în aplicare începând cu ianuarie 2020. MSMPS va monitoriza transmiterea informaţiilor necesare de la instituţiile medico-sanitare către ASP.

La şedinţă a fost examinată Foaia de parcurs privind combaterea violenţei împotriva copiilor din ţară, care include circa 50 de acţiuni concrete. S-a convenit ca membrii Consiliului să vină cu recomandări pentru îmbunătăţirea acesteia, ulterior documentul să fie inclus în proiectul Planului nou de acţiuni privind implementarea Strategiei pentru protecţia drepturilor copilului.

A fost prezentat Raportul de evaluare privind implementarea Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive pentru 2011-2020. În context, Consiliul a decis includerea unui capitol, dedicat educaţiei incluzive, cu măsuri concrete, în proiectul strategiei „Educaţie 2030” şi a unui Plan de acţiuni în acest scop.

Reprezentantul UNICEF în RM, Desiree Monique Jongsma, a salutat progresele înregistrate de ţara noastră în procesul de dezvoltare a educaţiei incluzive. Totodată, a reiterat angajamentul instituţiei pe care o reprezintă în promovarea, urmărirea şi realizarea tuturor ideilor din Foaia de parcurs.

Premierul Chicu s-a arătat îngrijorat de situaţia criminogenă cu implicarea minorilor: “Nu este dimineaţă în care să nu aflu despre cazuri grave întâmplate în decursul ultimelor 24 de ore – mai multe dintre ele implică copii. Culegem roadele involuţiei din ultimele decenii. Mulţi copii au rămas în afara educaţiei, cu un singur părinte, sau cu bunicii. Cred că şcoala trebuie readusă şi implicată mult mai mult în procesul de educaţie a copiilor. Dacă nu ne implicam acum cu toată societatea, nimic nu ne va mai ajuta mai târziu! Trebuie să acţionăm concertat.”

Consiliul a solicitat instituţiilor competente să întreprindă toate măsurile pentru identificarea, monitorizarea şi acordarea asistenţei necesare copiilor aflaţi în situaţie de risc.

În finalul şedinţei, premierul a solicitat membrilor Consiliului prezentarea în termen de 10 zile a propunerilor de subiecte pentru Planul de activitate al CNPDC pentru anul 2020.