SOCIAL

Procurorul general aduce acuzaţii Băncii Naţionale a Moldovei

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat azi că Banca Naţională a Moldovei nu contribuie la investigarea fraudei bancare, iar dosarul bate pasul pe loc. Stoianoglo a mai declarat, în cadrul prezentării raportului de activitate a Procuraturii pentru anul 2020, că instanţele dau dovadă de indiferenţă totală, iar uneori manifestă un caracter dubios de a bloca acţiunile procesual-penale în acest dosar.

ALEXANDR STOIANOGLO, procurorul general al Republicii Moldova: Dosarul l-am moştenit de la predecesori care timp de 5 ani au mimat ancheta. În decursul unui an am răsturnat aranjamentele ticluite timp de cinci ani, care intenţionat duceau spre o pistă greşită pentru a se îndepărta de la adevăraţii organizatorii, executori şi beneficiari ai fraudei bancare. Eu nu mai vorbesc deja despre apatia şi nedorinţa Băncii Naţionale de a contribui la investigaţii, precum şi totala indiferenţă.Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, atunci investigarea Furtului miliardului este un adevărat război. Un război cu figuranţii dosarului, cu avocaţii lor, cu BNM şi instanţele de judecată.

Banca Naţională a Moldovei a anunţat că a cooperat cu organele de anchetă în dosarele care vizează sectorul bancar, oferind toate materialele existente. La sfârşitul lunii ianuarie, Procuratura generală a anunţat că trei administatori ai firmelor ce apar în Raportul Kroll urmează să apară în faţa judecătorilor. Companiile sunt vizate în dosarul fraudei bancare pentru că ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. Menţionăm că, în baza informaţiilor din raportul Kroll, dar şi a celor prezentate de Banca Naţională a Moldovei, mai multe companii cunoscute ca fiind din cadrul "grupului Şor", printre care "Caritas Group", "Provolirom" şi "Dracard", ar fi extras, în 2014, din cele trei bănci implicate în "furtul miliardului" circa 15 miliarde de lei.