Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Proiectul "Green Light Moldova" a câştigat marele premiu al UE pentru energie durabilă pentru statele din Parteneriatul Estic

Proiectul "Green Light Moldova" a câştigat marele premiu al UE pentru energie durabilă pentru statele din Parteneriatul Estic. Trofeul a fost oferit unui proiect de modernizare a iluminatului stradal realizat în Republica Moldova acum doi ani, cu sprijinul Uniunii Europene. Proiectul este istoria de succes scrisă de oraşele Cantemir şi Ocniţa, care au demonstrat cum pot contribui la atingerea angajamentelor europene privind clima şi energia.

Cu ajutorul Uniunii Europene au fost înlocuite corpurile de iluminat vechi, au fost schimbate reţelele de cablu şi a fost instalat un sistem inteligent de monitorizare. 27 de străzi din Cantemir şi din Ocniţa au acum ilinimat modern. 805 lămpi vechi şi ineficiente au fost înlocuite cu LED-uri iar datorită softului special, controlul se face de la distanţă de un singur technician.

„Proiectele europene sunt foarte importante, într-adevăr banii publici pe care îi avem noi, orice buget este sărac pentru implimentarea proiectelor, ne bucurăm de susţinerea europeană”, a spus ROMAN CIUBACIUC, primar, oraşul Cantemir.

Proiectul "Undă verde, Moldova" este implementat de Alianţa pentru eficienţă energetică şi Regenerabilă în colaborare cu oraşele Cantemir şi Ocniţa. Valoarea totală a proiectului este de 500 de mii de euro. Uniunea Europeană a oferit 400 de mii, iar 100 de mii au fost alocaţi de autorităţile locale. Proiectul optimizează consumul şi costul energiei. Eficienţa energetică este un obiectiv esenţial în cadrul Parteneriatului estic.

În ultimii zece ani s-au investit aproape 170 de milioane de euro în acest domeniu.

 
Similare
RECOMANDĂRI