SOCIAL

Reţea specializată în migraţia ilegală, destructurată la Ungheni

post-img

O reţea specializată în migraţia ilegală a persoanelor de origine afro – asiatică, care operau prin RM spre Uniunea Europeană, destructurată.

Patru cetăţeni străini, care intenţionau să traverseze ilegal frontiera de stat, au fost identificaţi de către poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei regionale Vest. Reţinerea străinilor s-a realizat în urma unor descinderi la domiciliile mai multor persoane implicate în organizarea migraţiei ilegale, în raza mun. Ungheni cât şi în afara acestuia. Persoanele respective au vârste cuprinse între 22 şi 25 de ani şi sunt originare din Bangladesh şi India. Ulterior, tinerii au fost transmişi Biroului de Migraţie şi Azil.

La audieri, străinii au declarat că erau cazaţi de două zile în acest imobil şi urmau să fie ajutaţi de către anumite persoane, contra cost, să traverseze ilegal frontiera de stat peste râul Prut. Dovadă este şi o barcă gonflabilă care a fost depistată în timpul descinderii. Tot atunci au fost ridicate mai multe bunuri care servesc drept probe concludente, folosite de membrii grupării. La fel, au fost disponibilizate două mijloace de transport ce erau folosite la transportarea cetăţenilor străini în zona de frontieră.

Astfel, în urma efectuării măsurilor speciale de investigaţii precum şi acţiunilor de urmărire penală în comun cu Procuratura raională Ungheni, inclusiv, cu aportul ofiţerilor Inspectoratului de Poliţie Ungheni, au fost identificaţi şi reţinuţi membrii grupării specializate în migraţia ilegală a cetăţenilor din ţările de risc spre statele Uniunii Europene. Aceştia organizau transportarea, intrarea şi şederea străinilor, cu tranzitarea ilegală a teritoriului Republicii Moldova. În rezultatul acestor acţiuni, membrii grupării ar fi obţinut venituri de câteva mii de euro.

Poliţiştii de frontieră au aflat că membrii grupării erau specializaţi în identificarea cetăţenilor cazaţi în Centrul de plasament pentru străini al Biroului de Migraţie şi Azil, care ulterior, acţionau la scoaterea ilegală a persoanelor din RM prin traversarea râului Prut pe segmentul „verde” al frontierei de stat spre UE.

Cazul a fost transmis la Judecătoria Ungheni, în cazul în care li se va dovedi vinovăţia, membrii grupării riscă o pedeapsă în mărime de la 1150 la 1350 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani, conform art. 362al. (3), a CP a R.Moldova.