SOCIAL

Rusia, somată să execute hotărârile CEDO

Consiliului Europei somează Federaţia Rusia să respecte dreptul la educaţie şi să vină cu un plan de respectare a hotărârilor CEDO în cazul şcolilor româneşti din regiunea transnistreană. Trebuie acordate şi despăgubiri pentru încălcarea dreptului la educaţie al elevilor din şcolile cu predare în grafie latină. Avocaţii Promo-Lex spun că, de opt ani, Federaţia Rusă amână punerea în aplicare a hotârârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Este primul demers oficial care ar putea rezolva o parte dintre problemele elevilor.

Până în decembrie 2021, Federaţia Rusă trebuie să propună un plan concret de respectare a hotârârilor CEDO în cauze privind încălcarea dreptului la educaţie al elevilor din şcolile cu predare în grafie latină, din regiunea transnistreană.

ALEXANDRU POSTICĂ, expert Promo-Lex: Federaţia Rusă a fost obligată să achite prejudiciile morale şi materiale persoanelor care au avut de suferit de pe urma acestor încălcări. Vorbim despre restituirea sediilor clădirilor în care au funcţionat şcolile până la devastarea lor, 2002-2004. Cunoaştem că Liceul din Grigoriopol este nevoit să-şi desfăşoare studiile în satul Doroţcaia, parcurcând zilnic dus-întors 30 de km, vorbim despre restituirea Liceul Evrika din Râbniţa.

Directorii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană spun că deciziile luate de CEDO au mai temperat din acţiunile aşa-ziselor autorităţi din stânga Nistrului, dar aşteaptă ziua când vor putea preda elevilor în sediile care le-au aparţinut.

MARIA ROIBU, director, Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina: Nu se schimbă absolut nimic. Aşa zisele autorităţi trasnistrene vorbesc că problema este rezolvată. Nu este adevărat. Cum poate fi rezolvată problema dacă noi, cei izgoniţi în 1994 din clădirea în care noi învăţam, nici până în prezent nu avem clădirea noastră, noi suntem în clădirile care nu ne aparţin, grădiniţa moldovenească au distrus-o şi ne-au dat-o nouă. Nu se face nici un pas pentru a soluţiona problema. De la Rusia niciodată nu m-am aşteptat să facă ceva constructiv.

ALEXANDRU POSTICĂ, expert Promo-Lex: Comitetul de miniştri s-ar putea să se adreseze Curţii Europene cu o cerere prin care să solicite constatarea încălcării obligaţiei de a executa o hotârâre definitivă a Curţii Europene şi drept urmare Federaţia Rusă ar putea fi suspendată din calitatea sa de membru a Consiliului Europei.

CEDO a obligat Federaţia Rusă să achite despăgubiri în mai multe cauze. Doar în cazul Catan, Rusia trebuie să plătească despăgubiri de peste un milion de euro.