SOCIAL

Sănătate dulce. O familie din localitatea Zâmbreni, din raionul Ialoveni, a renunţat la tot şi trăieşte printre albine

O familie din localitatea Zâmbreni, din raionul Ialoveni, care a moştenit pasiunea pentru apicultură de la bunici, a renunţat la tot şi trăieşte printre albine. De trei ani, de când au luat această decizie, membrii familiei spun că sunt mai sănătoşi, pentru că au înlocuit medicamentele cu mierea naturală.

La doar câţiva kilometri de Chişinău am găsit-o pe Ecaterina Munteanu la stupină. Aici îşi petrece zilnic cea mai mare a timpului. Pasiunea pentru apicultură a moştenit-o de la bunicul ei, iar de trei ani a pus-o în practică.
 
„Familia mea s-a mărit, eu fiind mamă la rândul meu şi mă aflam în concediu de maternitate cu doi, fiica şi fiul, adică unul după altul, să zic aşa un concediu de maternitate de mai lungă durată, şi mi-am zis uite acum este momentul să iau în serios profesia bunelului”, a spus ECATERINA MUNTEANU, apicultoare.
 
A îngriji albinele nu este un lucru uşor. Trebuie să te obişnuieşti cu ideea că există şi un risc.
 
„Frica de albine niciodată nu am avut-o, pentru că am trait o experienţă deja…Am fost înghimpată odată chiar foarte bine, am primit şapte ghimpi la un picior, s-a umflat dar a trecut, acum chiar dac mă înghimpă e ca o pişctură de ţânţar care un pic se înroşeşte”, a precizat Ecaterina Munteanu.
 
De câţiva ani Ecaterina Munteanu a renunţat la medicamente, atunci când nu se simte bine. Face diferite combinaţii cu miere şi ştie pe dinafară rostul fiecărui produs.
 
„Avem combinaţia de exemplu miere cu pulbere de cătină, ea ajută foarte bine hidratează pielea şi are un scop antidiuretic…Avem mierea cu afine, este foarte bun combat maladiile care duc înspre bolile de cancer… Mierea cu merişoare, foarte bine curăţă rinichii…Avem mierea cu răchiţele, este un mod extraordinar pentru eliminarea colesterolului din organism”, a spus Ecaterina Munteanu..
 
În Republica Moldova sunt înregistraţi, oficial, 7.300 de deţinători de albine, în timp ce în România sunt aproximativ 40 de mii.