Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Se închid universităţile fără studenţi. Două instituţii de învăţământ superior vor fuziona cu Universitatea de Stat din R. Moldova

Universitatea "Dimitrie Cantemir" şi Institutul Relaţii Internaţionale din Moldova vor dispărea şi vor fi integrate în Universitatea de Stat. Cele două instituţii nu mai puteau funcţiona eficient pentru că au rămas doar cu vreo 300 de studenţi. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării care a susţinit că, la baza deciziei, a stat şi o expertiză a Fondului Monetar Internaţional. Desfiinţarea radicală va genera economii de circa 85 de milioane de lei

La Institutul Relaţii Internaţionale sunt acum 309 studenţi, iar la Universitatea Dimitrie Cantemir - 184. După desfiinţare, studenţii vor putea să-şi continue studiile la oricare universitate. Mai greu e pentru profesori. 

IGOR ŞAROV, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: "Va fi anunţat până pe 29 iunie colectivul despre faptul că vor fi disponibilizaţi, doar în cazul în care nu vor fi angajaţi la Univeristatea de Stat din Moldova. Vor fi disponibilizaţi rectorii. Ceea ce este important că atât studenţii de la IRIM, cât şi  de laUniversitatea de Stat "Dmitrie Cantemir" vor putea să-şi continue studiile nu obligatoriu la USM, dar la oricare din instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova. Se vor pregăti dosarele tuturor studenţilor vor fi transmise la USM şi vor fi constituite pentru predarea patrimoniului".

Ministrul susţine că lichidarea celor două instituţii de învăţământ va genera economii de aproape 85 de milioane de lei.

IGOR ŞAROV, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: "Costurile mari pentru instruirea unui student la IRIM sunt acum, spre exemplu, 53.400 de lei, pe când la USM de 33 de mii de lei. Estimările care au fost realizate de FMI în 2018 au demonstrat că dacă am reduce reţeau de instituţii de învăţământ superior am putea economisi până la 85 de milioane de lei, care ar putea să fie redirecţionate spre exemplu către creşterea profesională a cadrelor didactice, remunerarea performanţelor acestora, îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale".

Contactat de TVR Moldova, rectorul Institutului de Relaţii Internaţionale, Valentin Beniuc, a refuzat să comenteze decizia autorităţilor. În schimb, Aurelia Hanganu, rectorul Universităţii "Dimitrie Cantemir", a recunoscut că instituţia nu mai este atractivă pentru studenţi.

AURELIA HANGANU, rectorul, Universităţii "Dimitrie Cantemir": "E adevărat noi avem puţini studenţi, pentru că noi suntem o universitate tânără aveam abia 10 ani, respectiv nici nu am reuşit să ne formăm ca atare şi în plus universitatea. La moment nu am ce comenta, mai ales că, lucrurile sunt inclare". 

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în urmă cu cinci ani în Republica Moldova numărul total de studenţi era de peste 90 de mii. Acum s-a ajuns la 52 de mii de mii. 
Similare
RECOMANDĂRI