SOCIAL

SONDAJ. Aproape 22 la sută din populaţie a avut scăderi a veniturilor în perioada pandemiei

Pandemia a pus la grea încercare pe toată lumea. Conform unui studiu sociologic, aproape 22 la sută din populaţie a avut scăderi a veniturilor şi a fost nevoită să utilizeze economiile. Cel mai mult s-a cheltuit pentru alimente şi servicii medicale sau medicamente. Datele statistice au fost obţinute în urma unui sondaj realizat de Compania Date Inteligente pe un eşantion de 1511 persoane. Tema studiului a fost "Starea populaţiei Republicii Moldova în contextul pandemiei de Covid-19".

Datele sondajului arată că 66 la sută dintre cei intervievaţi spun că nu s-au schimbat veniturile lunare. 22 la sută au declarat că pandemia le-a redus considerabil veniturile şi doar 6,6 % au spus că salariile au crescut.

TTITLU CUM S-AU SCHIMABAT VENITURILE ÎN PANDEMIE

66,9%   Nu s-au schimbat veniturile
22,2%  Au scăzut
6,6%   Au crescut

La întrebarea, din ce surse au acoperit necesarul de cheltuieli, 48,4% au spus că au utilizat economiile familiei, 35,2% - au economisit pentru a face faţă cheltuielilor curente, iar 30% au recurs la împrumuturi. 3,9% dintre cetăţeni au spus că şi-au vândut o parte din bunurile personale.

De la debutul pandemiei, basarabenii au cheltuit cel mai mult pentru procurarea de alimente – aproape 55 la sută din venituri. Fiecare a treia persoană chestionată a cheltuit sume importante pentru medicamente şi servicii medicale. În acelaşi timp, fiecare al patrulea respondent a menţionat că a cheltuit mai mult pentru întreţinerea locuinţei.

CELE MAI MARI CHELTUIELI ÎN PANDEMIE

Produse alimentare                                55%
Medicamente şi servicii medicale         34%
Cheltuieli pentru locuinţă                      24%
Cheltuieli pentru transport                     17%

Datele sondajului mai arată că s-au făcut mari economii în bugetul programat pentru distracţii şi călătorii – 77,7 %. Jumătate din respondenţi au precizat că nu şi-au mai cumprat îmbrăcăminte şi încălţăminte în perioada pandemiei.