SOCIAL

Studiile peste hotare sunt puse sub semnul întrebării în anul viitor. Cum se descurcă un student basarabean, blocat în SUA

Pandemia i-a prins pe mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate, la muncă sau la studii. Au trecut deja mai bine de două luni de la impunerea restricţiilor de circulaţie şi mulţi dintre basarabeni nu au reuşit să revină acasă. Printre ei şi un student aflat la un colegiu din Statele Unite ale Americii.

După absolvirea liceului la Chişinău, a vrut să devină specialist în economie, în Statele Unite. A obţinut o bursă la un colegiu din Kentucky şi visul său este pe cale să devină realitate. Restricţiile impuse de pandemie au făcut ca orele de curs din amfiteatre să se tranforme în lecţii online de acasă.

„Eram la început de martie undeva într-o marţi noi primim un email de la rector că  trebuie să eliberăm căminele pentru că ei nu credeau că suntem în siguranţă cu tot virusului acesta pentru că acolo toţi trăiam la un loc şi dacă cineva se infecta toţi aveau să se infecteze”, a spus Pavel Baciu.

Tânărul nu este la prima experienţă peste ocean. Cu doi ani în urmă, a participat la un program educational internaţional. A studiat acolo timp de un an şi a locuit la o familie de americani.

„Imediat am sunat familia la care am stat şi am spus iată care este situaţia pot să vin să trăiesc la voi pentru o perioadă nedeminată nu ştim cât o să dureze asta. Da, ei au fost de acord cu asta şi iată de la mijlocul lui martie trăiesc aici. Eu aşteptă să trăiesc aici până în august dar nu ştiu cum va fi semestrul din toamnă pentru că şcoala trebuie să decidă dacă face lecţiile în persoană, online sau mixt cumva”, a spus studentul basarabean.

La începutul lunii mai, a fost organizată prima cursă de repatriere transatlantică. Aproape 300 de basarabeni au revenit în Republica Moldova din Statele Unite ale Americii. Pavel a fost îngrijorat de siguranţa zborului şi a decis să nu revină acasă şi să îşi continue studiile.

„Călătoria prin avion îmi pare că la moment poate fi mai periculoasă aşa că până când aici nu e situaţia mai sigură rămân aici pe loc pentru mine logic era să rămân aici în siguranţă să interacţionezi cu mai puţini oameni pentru că de când stau aici până la magazin mergem odată în săptămână şi asta e tot. Pe adealtă parte eu plănuiam să iau cursurile acestea online şi pentru că multe din ele necesită conferinţe video la anumite ore să fi fost în Moldova era mai complicat să coordonez timpul. Eu sper că poate înspre iarnă lucrurile vor trece spre vine pot să revin în Moldova măcar pe vacanţa de iarnă”, a precizat Pavel Baciu.

Universităţile din America nu au decis deocamdată dacă vor primi studenţi străini în noul an de studii.

„Nu ştiu cum se apropie universităţile americane pentru studenţii internaţionali pentru că poate să le fie un pic frică să aducă studenţi străini. Ieri au trimis un email la toţi studenţii să întrebe cum aţi vrea să fie care e opinia voastră despre semestru următor ei au spus că undeva până la 1 iulie o sa anunţe o decizie finală”, a spus Pavel Baciu.

Statele Unite ale Americii sunt pe primul loc la nivel mondial după numărul de infectări cu noul Coronavirus. Au fost înregistrate aproape două milioane de cazuri.