SOCIAL

Sute de cetăţeni din România au ales să sărbătorească ziua de 1 decembrie în Republica Moldova

Sute de cetăţeni din România au ales să sărbătorească ziua de întâi decembrie în Republica Moldova. Mulţi dintre ei au trecut Prutul pentru prima oară şi au rămas încântaţi de obiectivele turistice descoperite. Vinăriile, restaurantele cu bucate tradiţionale şi centrul vechi al oraşului Chişinău, se numără printre principalele atracţii turistice. Plini de speranţă că va veni momentul în care poporul român se va reîntregi, cei veniţi din dreapta Prutului au spus că neapărat vor mai veni în Republica Moldova unde se simt ca acasă.

Grupuri turistice şi familii întregi din România s-au cazat la hotelurile din centrul istoric al Chişinăului. Cei care au venit prima oară, au rămas plăcut surprinşi de cele văzute.

„11 Am început cu crama Cricova felicitări, e brand naţional, am fost plăcut  surprinşi. Avem în plan să vizităm Chişinăul, felicitări încă odată, sunteţi fraţii noştri, suntem ca acasă.”

„E plăcut, curat oamenii sunt deschişi, trafic lejer. Ne bucurăm să fim astăzi aici, într-o zi de sărbătoare, cu mare bucurie de la împlinirea 103 ani de la Maria Unire, aşa încât urăm românilor de peste tot la mulţi ani.”

„Un oraş superb, curat, elegant, am găsit oameni minunaţ, tuturor le spunem că suntem români. Chişinăul e România,- România, e Chişinăul. Eu nu spun români, moldoveni,ci români.”

VIOLETA CUŞNIR, director, hotel: „Avem marea plăcere să găzduim grupuri de români, deja este o tradiţie frumoasă în hoteul nostru, suntem ca o familie şi  ne bucurăm ca relaţii bilaterale se solidarizează în continuare.”

Cetăţenii români veniţi să celebreze ziua naţională la Chişinău se bucură că în Republica Moldova e aceeaşi atmosferă de sărbătoare ca şi în România. Este şi un prilej să discute cu basarabenii despre evenimentele care au marcat istoria naţiunii române.

„O să sărbătorim româneşti, ne simţim ca şi în zona noastră, aşa ne-am simţit de când am ajuns la un restaurant tradiţional.”

„Vrem să ne unim cu Moldova doar că ei nu vor aici e problema. -Credeţi?- Păi da, încă ascultă muzică rusească, încă vorbesc ruseşte.”

Tot în Republica Moldova au ales să sărbătorească ziua de întâi decembrie şi aceşti studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Ei s-au întâlnit cu liceeni de la Chişinău cărora le-au povestit despre despre oportunităţile de studii din România. Studenţii spun că se bucură de orice ocazie de a descoperi specificul zonei în care au venit pentru prima dată.

„Chiar la 12:00 noaptea, am pus imnul românii, instant şi ne bucurăm că suntem în Chişinău, e prima dată când sărbătorim înafara ţării, mai ales într-un loc care e şi România şi Rusia în acelaşi timp.”

„Cumva e neobişnuit să auzim persoanele care vorbesc în rusă, dar e şi plăcut că şi e intersant să auzim cu acest accent, dar accentul moldovenesc e foarte imprisionant. Am avut unele momente în care nu înţelegeam ce vorbeasc cei cu accent şi până la urmă încercam să primim o explicaţie.”

„Încercăm să facem şi noi părticica noastră micuţă de a uni ţările în special tineretul şi ne bucărăm că suntem aici la Arcul de triumf de pe peste Prut.”

Nu doar Ziua Naţională îi uneşte pe românii care aleg să treacă Prutul pentru a sărbători împreună. Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi turişti care vizitează Republica Moldova vin din România. Ei reprezintă peste 30 la sută din numărul total al turiştilor care vizitează Republica Moldova într-un an de zile.