SOCIAL

Un grup de tineri din Chişinău a creat un atelier de reciclare a plasticului

În doar un minut, pe Pământ sunt cumparate un milion de recipiente de plastic. Multe dintre acestea ajung, ulterior, în lacuri, râuri sau oceane, devenind, astfel, un pericol iminent. Paradoxal, singurii capabili să schimbe acest lucru sunt tot oamenii. Un exemplu demn de urmat sunt câţiva tineri din Chişinău, pentru care salvarea planetei a devenit un crez.

Acum un an, cinci tineri din diferite domenii - artă, economie, sport, şi filologie, au decis să accepte o provocare, cea de a se implica şi a promova reciclarea plasticului uzat. Ei au creat un atelier de reciclare şi astfel, au devenit parte a mişcării globale Precious Plastic.

Grupul de iniţiativă a început prin a se inspira de la câteva clipuri publicate pe Internet privind procesul de reciclare, iar după doar zece luni rezultatele au început să apară. Pentru a reuşi, tinerii şi-au asigurat întregul echipament, astfel încât, în prezent, recipientele vechi se transformă în lămpi sau tablouri.

Iniţiativa tinerilor este apreciată de cei care au aflat de ea. Aceştia spun că sortarea şi reciclarea plasticului ar trebui să devină o obligaţie, şi nu doar o acţiune voluntară.

Impactul negativ al plasticului este confirmat şi de specialişti în domeniu care punctează că doar prin implicare şi conştientizare putem spera la o îmbunătăţire a situaţiei. Însă ca efectele să fie vizibile e nevoie de mult timp.

Pentru viitor, tinerii voluntari au planuri mari. Îşi doresc să transforme activitatea într-un antreprenoriat social. Mai exact, vor să implice în acest proiect şi persoane cu nevoi speciale. În plus, intenţionează să vândă obiectele confecţionate, iar cu banii adunaţi să ajute şi mai mult mediul. Lunar, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să aducă plasticul folosit care să fie, ulterior, reciclat.