SOCIAL

Un medic din Cluj-Napoca ar putea intra în cartea recordurilor: Până acum a operat peste 50 de mii de pacienţi

Doctorul Ioan Coman, profesor universitar la catedra de Urologie a Universităţii de Medicină din Cluj-Napoca ar putea intra în cartea recordurilor. A operat până acum peste 50 de mii de oameni, cât populaţia unui oraş. Are patru decenii de experienţă în urologie şi de zece ani operează cu ajutorul unui robot performant. Povestea impresionantă a omului care a salvat zeci de mii de vieţi, o aflaţi din reportajul ce urmează.

Ioan Coman a ştiut de mic că va fi medic.

„Îmi plăceau de mic să fac din, sau să facă părinţii din plastilină şi lut pacienţi pe care să-i tratez în saloanele pe care eu mi le imaginăm, deci, oarecum, din totdeauna am dorit să fiu medic, chiar dacă părinţii mei n-au nimic de-a face cu practica medicală, fiind oameni simpli de la ţară. În timpul liceului toţi colegii mă vedeau doctorul clasei”, spune prof. univ. dr. Ioan Coman, Catedra de Urologie UMF "Iuliu Haţieganu", Cluj-Napoca

În 1974 Ioan Coman a intrat la Facultatea de Medicină din Cluj cu media 10. A terminat studiile cu aceeaşi notă. La insistenţa profesorilor, a rămas ca asistent stagiar suplinitor la catedra de urologie. Prima intervenţie chirurgicală pe care a făcut-o în 1981 ia rămas în memorie.

„Trebuia să rezolv o atenţie acută de urină, culmea, chiar un vecin de-al meu de vreo 80 şi ceva de ani, primul meu pacient şi nu putea să urineze, avea mari dureri abdominale, iar eu gestul de a-i evacua vezica poate că-l citisem, dar nu-l văzusem niciodată până în acel moment şi am avut noroc de un asistent bun care mi-a dat instrumentele necesare şi m-a ajutat să evacuez urină, dar nefiind experimentat, cum am evacuat vezica din urină, daţi-vă seama, urina sub presiune m-a botezat în faţă şi din acel moment am fost decretat că urolog format”.

Cei 40 de ani de activitate înseamnă ore întregi de nesomn şi sacrificiu pentru a salva vieţi.

„Se zicea în anumite jurnale că am operat peste 50 de mii de pacienţi şi asta ar echivala cu populaţia oraşului Mediaşi, probabil că sunt atâţia nu i-am numărat, în orice caz programul operator începe dimineaţa, se termină noaptea târziu, de obicei termin a doua zi operaţiile, nu în ziua în care încep. Acesta e farmecul profesiei noastre, nu sunt doi bolnavi la fel şi la fiecare bolnav trebuie să te pregăteşti ca pentru o nouă intrare în scenă, ca un actor care trebuie să intre în scenă, trebuie să-şi cunoască perfect rolul, să vadă dinainte, să vadă dinainte etapele operatorii”. 

Chirurgia robotică este ultima pasiune a profesorului Coman. Robotul botezat DaVinci, i-a devenit mâna dreaptă. Operaţiile făcute cu ajutorul lui sunt de precizie maximă.

Chiar dacă presupune cheltuieli enorme, trendul actual al chirurgiei este spre robotizare.

„O investiţie mare atunci când decizi să cumperi robotul, e în jurul la două milioane de euro, plus consumabile per procedură la două mii de euro, plus mentenanţa încă 15 mii de euro pe lună. Cel puţin în urologie, în cancerul de prostată, dacă vrei să obţii rezultate oncologice, asta însemnând să scoţi cancerul în totalitate afară, să oferi pacientului vindecare, doar prin câteva incizii tegumentare minime, fără durere practic.  Şi asta e atunci când foloseşti robotul”, spune medicul. 

Şi viitorii medici din Republica Moldova pot obţine la Cluj-Napoca experienţa necesară în domeniul urologiei: 

„ Având şi foarte mulţi tineri rezidenţi din Republica Moldova pe care îi instruim la Cluj-Napoca, care mulţi dintre ei, cu bucurie spun, că rămân în România, cu regret spun că o parte din ei pleacă în Occident”.

Profesorul Ioan Coman este pentru a cincea oară la Chişinău. În aceste zile a venit să împărtăşească din vasta sa experienţă în cadrul celui de-al şaptelea Congres internaţional de Urologie şi Transplant Renal din Republica Moldova.