SOCIAL

Vântul puternic a cauzat incendierea vegetaţiei uscate în mai multe raioane ale ţării

post-img

În ultimele 24 de ore pompierii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI au intervenit la lichidarea a 62 focare de vegetaţie uscată.

Potrivit informaţiilor înregistrate focarele de ardere au distrus circa 236 ha de vegetaţie. Cele mai multe focare au fost înregistrate pe terenuri din centrul şi sudul ţării. 

Pompierii au fost solicitaţi pentru a stinge vegetaţia uscată în raioanele Străşeni, Ungheni, Călăraşi, Teleneşti, Ialoveni, Anenii Noi, Orhei, Cahul, dar şi Cantemir. Astfel, în raionul Teleneşti salvatorii au intervenit în satul Budău, unde focul a afectat 20 ha de vegetaţie.  

Totodată se raportează despre intervenţiile angajaţilor IGSU în preajma municipiului Chişinău. Aici în seara zilei de ieri flăcările au nimicit 40 ha în raionul Străşeni, 10 ha de iarbă uscată în oraşul Codru, dar şi 0,8 ha în localitatea Sângera.

Conform datelor IGSU, în total pe parcursul zilei de ieri la stingerea incendiilor сu caracter natural au fost antrenate peste 65 echipaje de intervenţie. În urma incendiilor nu au fost raportate victime. În acest context pompierii IGSU avertizează oamenii despre riscul producerii incendiilor de vegetaţie uscată pe arii extinse.

Este indicat ca oamenii să fie foarte prudenţi la utilizarea focului deschis. În condiţii de umiditate redusă şi vânt puternic focarele se răspândesc cu repeziciune şi pot provoca incendii de proporţii şi pagube materiale. Cetăţenii sunt îndemnaţi să nu aprindă resturile menajere şi vegetaţie uscată în preajma spaţiilor forestiere, dar şi sectorul locativ.

Se recomandă stingerea completă a rugurilor, dar şi mangalurilor dacă oamenii se odihnesc la aer liber. În eventualele situaţii de risc cetăţenii sunt rugaţi să apeleze de urgenţă Serviciul 112.