SOCIAL

Zece şcoli sunt implicate într-un proiect de gestionare a deşeurilor lansat de Asociaţia Obştească „Hai Moldova”

Mai mulţi elevi din raionul Criuleni vor să pună capăt proastelor obiceiuri de a arunca gunoiul la intâmplare. Zece şcoli sunt implicate într-un proiect de gestionare a deşeurilor lansat de Asociaţia Obştească Hai Moldova. După un an, va fi premiată şcoala care şi-a atins cel mai bine scopul propus.

De astăzi, cei peste 350 de elevi de la Liceul Teoretic din comuna Boşcana, Criuleni, fac sortarea deşeurilor. S-au primit tomberoane marcate corespunzător şi a fost amenajată o platformă de colectare.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Până acum toate deşeurile generate de instituţia de învăţământ erau aruncate în această groapă improvizată, după care erau transportate la grămada de gunoi din sat. De acum însă lucrurile se vor schimba datorită posiblităţii de sortare, doar 30 la sută va ajunge la groapa din sat, alte 70 la sută vor fi recilclate”.

După colectare, deşeurile vor ajunge la o staţie de sortare. Elevii vor fi monitorizaţi timp de un an pentru a vedea dacă îşi îndeplineasc misiunea.

Scopul proiectului este să treacă şi de gardul şcolii, iar sortearea gunoiul să fie făcută de toţi cetăţenii.

VIORICA STAVILA, director, Liceul Teoretic, Boşcana: „Urmează ca copiiisă respecte, să se obişnuiască, să acumeleze corect hârtia separat. Dar dacă sunt sticle de plastic să le spele şi să le arunce corect. Clar că lucrul o să fie şi pentru angajaţi care care vor verifica dacă s-a sortat corect şi după asta să ducă la tomberoane”.

NADEJDA CEBOTARI, preşedinte, "Hai Moldova": „Toată Republica Moldova se confruntă cu gestionarea deşerurilor, acest proiect şcoală eco vine cu o soluţie, cu organizarea sistemului integrat de gestionarea deşeurilor. Noi o să învăţăm elevii cum să colecteze  separat corect deşeurile”.

Proiectul Eco Şcoală, este realizat cu susţinerea financiară a unei fundaţii din Republica Moldova, create de o companie producătoare de  băuturi carbogazoase.