SOCIAL

Ziua Europeană a Donării şi Transplantului de Organe: În R. Moldova, transplantul de organe este abia la început, dar potenţialul de dezvoltare este mare, spun medicii 

Există viaţă după moarte! Este mesajul dur, dar adevărat, pe care îl transmit medicii de Ziua Europeană a Donării şi Transplantului de Organe. Specialiştii vorbesc despre acest lucru tocmai în această zi pentru a promova practica medicală care, anual, salvează sute de mii de vieţi în toată lumea. În Republica Moldova, transplantul de organe este abia la început, dar potenţialul de dezvoltare este mare, spun medicii.

Cele mai multe operaţii de transplant sunt cele renale. Până în prezent, s-au efectuat aproape 360 astfel de intervenţii fie de la donatori în viaţă, fie de la donatori în moarte cerebrală. 

ADRIAN TĂNASE, preşedinte, Societatea Urologilor din Republica Moldova: "Acum îmi pun întrebarea: sunt necesare aceste operaţiile de transplant în RM? Da. Vreau să spun ca sunt necesare, fiind că un ăacient care e operat cu succes iar rinichiul începe să funcţioneze este automat decade din sistemul de dializă".

Succese remarcabile se înregistrează şi în cazul operaţiilor de transplant hepatic. Primul transplant de ficat a fost în anul 2013. Atunci medicii au operat cot la cot cu o echipă de specialişti din România. Un an mai târziu, pe masa de operaţie ajunge Anton Constantin. A fost un caz mai complicat pentru că el a mai trecut printr-o încercare de transplant. 

ANTON CONSTANTIN, beneficiar al unui transplant de ficat: "Primul a fost de la donator viu şi organismul nu l-a primit. Peste o săptămână a fost de la donator în moarte cerebrală. Mă simt binişor, cum nu că binişor dar bine! Energic!".

Astfel, până acum, s-au realizat în jur de 70 de transplaturi hepatice. Medicii spun că pacienţii se recuperează rapid după aceste intervenţii şi primesc o nouă şansă la viaţă. Iar donatorii nu sunt în pericol.  

ADRIAN HOTINEANU, şef, Secţia de transplant a ficatului, SCR: "Noi avem un protocol foarte strict de examinare a acestor pacienţi, donatori. El trebuie să vină sănătos şi să plece sănătos – asta e regula de baza în toate centrele de transplant hepatic. Noi socotim că dacă este risc de 1% la viaţă, atunci noi nu luăm, refuzăm! Aşa că aici riscurile sunt egale cu zero".

NATALIA TARAN, medic grastroenterolog, SCR: "La moment, în lista de aşteptare avem 50 de pacienţi. La evidenţă cei care au fost transplantaţi avem 90 de pacienţi, destul de mulţi".

În Republica Moldova, Agenţia naţională de transplant a fost creată în anul 2010. La iniţiativa Consiliului Europei, anual, pe 22 octombrie este marcată Ziua Europeană a Donării şi Transplantului de Organe. Evenimentul îşi propune să promoveze donarea de organe, mobilizarea instituţiilor medicale pentru identificarea potenţialilor donatori şi, totodată, onorarea persoanelor care au donat organe pentru a salva o altă viaţă.