SPORT

Au trecut deja 41 de ani de când torţa Păcii şi Prieteniei a trecut prin Basarabia

Au trecut deja 41 de ani de când torţa Păcii şi Prieteniei a trecut prin Basarabia. În 1980, anul jocurilor olimpice de la Moscova, peste 360 de sportivi au participat la Ştafeta Torţei Olimpice. Una dintre acele torţe, care a preluat focul de la sportivul român Nicolae Martinescu, se păstrează şi astăzi într-un Muzeu din Republica Moldova.

Ştafeta Torţei Olimpice din 1980 a fost un eveniment important care a început la frontiera moldo-română. La punctul de trecere Leuşeni, luptătorul român Nicolae Martinescu, campion olimpic la Munchen, a transmis smbolic focul alergătorului sovietic Piotr Bolotnikov.

Peste 100 de sportivi au participat la ştafetă. La mijlocul podului peste Prut s-a instalat un piedestal cu o torţă simbolică, iar din cauza aglomeraţiei, construcţia a început să vibreze.  

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: „Acum 41 de ani  flacăra olimpică  a trecut şi prin Republica Moldova. Ştafeta  a pornit din oraşul Grecesc Olimp şi a fost preluată la vama Leuşeni. În prezent, una din cele şapte torţe care mai sunt în Republica Moldova se păstrează cu grijă la Galeria Petru Costin din consiliul Municipal Ialoveni”.

Potrivit proprietarului Galeriei, aceasta este torţa care a preluat focul de la campionul olimpic român Nicolae Martinescu.

PETRU COSTIN, colecţionar: „Eu îl socot ca obiect patrimoniu. Un obiect unical pe care mi l-a dat în colecţie Generalul Colonel Hioare Gheorghe Nicolae. Dumnealui a fost un sportiv dintre cei emeriţi cu nume mondial, mi  l-a transmis în colecţie. Este o binefacere pentru această galerie a Cosiliului Ialoveni, deoarece sunt din cei care nu au văzut şi multe întreabări imi dau despre acest obiect”.

Flacăra olimpică din 1980 a traversat teritoriul Basarabiei, de la Leuşeni până la Criva. Drapelul Olimpic, care a fost purtat şi el pe parcursul stafetei, se păstrează la Muzeul Olimpic din Chişinău. Jocurile Olimpice din urma cu 41 de ani de la Moscova au adus şi prima medalie de aur pentru sportivii basarabeni şi a fost câştigată de atleta Larisa Popova la canotaj.