SPORT

Campionul mondial la lupte greco-romane, Victor Ciobanu, a revenit acasă şi este deja cu gândul la o nouă medalie

Campionul mondial la lupte greco-romane, Victor Ciobanu, a revenit acasă şi este deja cu gândul la o nouă medalie. Sportivul vrea să ajungă din nou la Olimpiadă, pentru a-şi lua revanşa, pentru că la Tokyo s-a clasat doar pe locul 5. Acasă, a fost întâmpinat călduros de colegi, familie şi prieteni. Autorităţile caută soluţii pentru a-i oferi sportivului un apartament pentru că, desi e campion mondial, locuieşte în Centrul de Pregătire a Loturilor Naţionale.

VICTOR CIOBANU, campion mondial la lupte greco-romane: „Foarte plăcute emoţiile acasă, nu m-am aşteptat la această surpriză. Trebuie să fie aşa emoţie când ştii că munceşti foarte mult, depui efort, faci sacrificii, pentru că nimic nu se dă uşor. Noi întradevăr depunem foarte multă muncă şi suntem cu foarte puţină atenţie. După câte medalii până în ziua de azi eu locuiesc aici în spate unde dau interviu, la Centrul Sportiv. Următorul meu scop să mă întorc înapoi la Olimpiadă, este un scop foarte important.”

Emoţionată până la lacrimi, mama sportivului a vorbit despre sacrificii şi munca din spatele medaliei.

DINA CIOBANU, mama lui Victor: „Acasă sărea acoperişul, foarte mari emoţii am avut, mulţumim lui Victor că a avut putere şi răbdare să ajungă la aşa un nivel, suntem mândri. Toţi îl susţin, îl iubesc şi îl stimează.”

Pe lângă condiţii decente de antrenament, sportivii îşi doresc şi recunoaşterea şi răsplata muncii lor. Şi pentru că Victor Ciobanu este modest, visul lui a fost făcut public de antrenorul său. Victor are nevoie de o locuinţă.

MIHAI CUCUL, antrenorul lui Victor: „Noi am fost la un cantonament în Timişoara, unde Victor s-a pregătit bine, s-a simţit bine, ca niciodată calm. Ne gândeam la o medalie, doar nu ne-am dus pur si simplu, dar Victor s-a luptat foarte bine, bravo, a demonstrat caracter, voinţă. Eu vreau să rog acelaşi stat să-i dea un apartament pentru că întradevăr stă până acuma în Centrul de Pregătire a Loturilor Naţionale.”

Autorităţile au promis că vor face tot posibilul pentru ai îndeplini visul luptătorului din Floreşti.

MARIAN STAN, secretar de stat pe domeniul sportului: „Deja am ridicat întrebarea, pentru că ştiu în ce condiţii stă, am văzut, se duc discuţii, să zic acum nu pot dar este pe bandă întrebarea cu locul de trai, numaidecât, un sportiv trebuie să aibă trai decent.”

Victor Ciobanu a obţinut medalia de aur la Mondiale după ce a învins, în finala categoriei de până la 60 de kilograme, un sportiv din Kîrgîzstan. Este este cea mai bună performanţă din carieră. Victor mai are în palmares o medalie de argint la Mondialul din 2018 şi titlul de campion european câştigat în 2019.

Astăzi, Primăria Chişinău a premiat cei trei sportivi care au obţinut medalii la Mondialul de la Oslo. Irina Rîngaci şi Iulia Leorda, campioană şi vicecampioană mondială la lupte libere şi Victor Ciobanu, au primit câte 100 de mii de lei.