SPORT

Canotorul Serghei Tarnovschi şi luptătoarea Irina Rîngaci au fost desemnaţi sportivii anului 2021 în Republica Moldova

Canotorul Serghei Tarnovschi şi luptătoarea Irina Rîngaci au fost desemnaţi sportivii anului 2021 în Republica Moldova. Distincţiile au fost înmânate astăzi la Gala Sportului organizată de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Au fost premiaţi şi antrenorii celor doi sportivi.

Irina Rîngaci a fost aleasă sportiva anului după un parcurs excelent în 2021. A devenit campioană europeană şi mondială la categoria de vârstă de până la 23 de ani dar şi la seniori.

IRINA RÎNGACI, sportiva anului 2021: „Acest titlu înseamnă mult pentru un sportiv în general. Asta ne face şi ne motivivează ca pe parcurs să nu ne oprim şi să muncim cât mai mult pentru a obţine toate trofeele cele mai bune în continuare. Întradevăr a fost cel mai roditor an. Am reuşit să urc pe podiumurile europene, mai apoi mondiale, iar acum am început să iau aceste cupe pentru cel mai bun sportiv al anului.”

Canotorul Serghei Tarnovschi nu a fost present la gala deoarece se află într-un cantonament în Turcia. Antrenorul lui alături de antrenorul Irinei Rîngaci, au fost aleşi antrenorii anului.

NICOLAE JURAVSCHI, antrenorul anului 2021: „Acesta este un sportiv cu viitor. Eu personal nu sunt satisfăcut de poziţia sa, locul 3. El avea potenţial să fie şi mai sus. Urmează la următoarea ediţie să ne clasăm pe poziţia după potenţialul pe care îl are Serghei.”

PETRU CHIPERI, antrenorul anului 2021: „Am întâlnit foarte multe greutăţi, dar aceste greutăţi ni-o făcut să fim mai tari, mai buni. Am demonstrat acest lucru şi cred că vom demonstra şi la Jocurile Olimpice.”

În top 10 sportivi s-au clasat luptători Victor Ciobanu, Iulia Leorda, Maxim Salcuţan, Anastasia Nichita, halterofilii Marin Robu şi Elena Cîlcic, canotorii Oleg Tarnovschi şi Daniela Cociu, judocanul Denis Vieru dar şi atletul Andrian Mardare.

DANIELA COCIU, canotoare: „Acest titlu este roada muncii mele pe care am depus-o în acest an şi sunt foarte mulţumită pentru asta.”

ANDRIAN MARDARE, atlet: „Este o remunerare a noastă cu domnul antrenor Valeriu Lungu. Pentru asta muncim ca să ridicăm drapelul ţării peste hotarele ei. Să ne ştie o lume întreagă, pentru că pe această bucată de pământ sunt oameni şi personalităţi care pot rezultate furmoase în domeniul sportului.”

Federaţiile de lupte, caiac-canoe şi haltere au fost alese cele mai bune federaţii ale anului. De asemenea, în cadrul ceremoniei au fost premiaţi şi cei mai buni jurnalişti sportivi, printre care şi colegul nostru Gheorghe Lungu.

MARIAN STAN, secretar de stat în domeniul Sportului: „Eu nu cred că a fost vreun an mai roditor de cât anul acesta. Ce au făcut luptătorii, jos pălăria, caiac canoe, fotbalul. Întradevăr au umplut spaţiul medicatic nu numai european dar şi mondial. E ceva indedit, foarte plăcut şi notoriu pentru Republica Moldova.”

Sportivii basarabeni au cucerit peste 200 de medalii la turneele internaţionale din anul 2021, dintre care 75 la probele olimpice.