SPORT

Fotbal: Real Madrid, campioana cu cele mai mari venituri din elita Europei

post-img

Real Madrid, campioana Spaniei, a înregistrat venituri de 681,2 milioane euro în sezonul 2019/2020, cu opt la sută mai mici decât cele din sezonul precedent, şi este clubul cu cea mai mare cifră de afaceri din elita Europei, conform unui studiu al firmei de audit financiar KPMG, citat de Reuters şi Agerpres.

Într-un clasament al veniturilor pentru cluburile care au câştigat titlul din Top 6 european, Real Madrid ocupă primul loc cu 681,2 milioane euro, urmat de Bayern Munchen, campioana Germaniei, cu 607,2 milioane euro, FC Liverpool, campioana Angliei, cu 557 milioane euro şi Paris Saint-Germain, campioana Franţei, cu 540,6 milioane euro.

Studiul include şi performanţa financiară a campioanei Italiei, Juventus Torino, cu o cifră de afaceri de 401,4 milioane euro, şi a campioanei Portugaliei, FC Porto, cu venituri de 87,3 milioane euro.

Toate cele şase campioane din cele mai puternice ligi europene au înregistrat sezonul trecut o diminuare a veniturilor din cauza impactului noului coronavirus.

Interzicerea fanilor pe stadioane şi reducerea câştigurilor din drepturile de televizare au contribuit decisiv la reculul cifrei de afaceri a marilor cluburi. Real Madrid a avut cea mai mare pierdere, 34,9 milioane euro, din reţeta biletelor, în timp ce Bayern şi PSG au raportat pierderi de 4% din veniturile legate de drepturile de televizare. FC Porto a înregistrat o scădere de 63%, din cauza necalificării în Liga Campionilor.

FC Liverpool (14%), Bayern Munchen (4%) şi Real Madrid (2%) şi-au majorat veniturile comerciale, singurul capitol în care cluburile campioane au raportat o creştere.

În sezonul 2019/2020, doar Bayern Munchen (5,6 milioane euro) şi Real Madrid (300.000 euro) au raportat profit net, comparativ cu sezonul anterior când toate campioanele din Top 6 au înregistrat profituri.

PSG a fost confruntată cu cea mai mare pierdere netă, de 125,8 milioane euro, după ce Ligue 1 a fost suspendată şi nu s-a mai reluat, devenind singurul campionat de top care care s-a încheiat în aprilie din cauza COVID-19.