SPORT

Jocurile Olimpice Tokyo 2020 se văd la TVR MOLDOVA

De mai bine de jumătate de veac, Jocurile Olimpice sunt difuzate de Televiziunea Română. În perioada 24 iulie - 9 august, sute de ore de competiţii de la Tokyo 2020 vor fi transmise pe posturile Televiziunii Române, inclusiv pe TVR MOLDOVA.

Telespectatorii vor fi conectaţi în timp real cu performanţele sportivilor români de pe ambele maluri ale Prutului şi vor afla informaţii la cald din reportajele pregătite de jurnaliştii TVR prezenţi la Tokyo. Pe lângă transmisiunile directe, pasionaţii competiţiilor sportive vor urmări programe speciale dedicate evenimentului.
 
Echipa Olimpică a României – Team Romania şi cea a Republicii Moldova vor fi prezente la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 cu cei mai buni sportivi. Calificările sunt în plină desfăşurare, iar până acum, se ştie că România va participa la 11 discipline sportive, inclusiv două sporturi de echipă - fotbal şi baschet 3x3 fete.
Printre sportivii calificaţi cu mari şanse la medalii se numără Laura Coman (canotaj) şi Alina Vuc (lupte), Robert Glinţă (înot) şi Marian Drăgulescu (gimnastică). Echipa de tenis de masă va încerca să rescrie istoria. În Team Romania urmează să intre Ana Maria Popescu (Brânză) (scrimă) – medaliată cu aur şi argint olimpic, aflată la cea de-a 5-a participare şi Simona Halep – sportiva care a declarat că anul 2020 este pentru ea anul medaliei olimpice. Simona Halep are mari şanse să fie şi portdrapel la Tokyo.
 
Din partea Republicii Moldova, deocamdată, se cunoaşte că vor participa şapte sportivi la patru probe olimpice: atletism, lupte libere, înot şi tir cu arcul. Printre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 sunt Anastasia Nichita, lupte libere, medaliată cu aur în 2015 la CE cadeţi, în 2016 şi 2018 la CE tineret şi medaliată cu bronz în 2019 la Jocurile Europene. Iar la proba înotului, Republica Moldova va fi reprezentată de multipla câştigătoare la Jocurile Balcanice, Tatiana Sălcuţan, medaliată cu aur la JO de tineret în 2018.
 
Evoluţiile sportivilor români prezenţi la Tokyo vor fi comentate de specialiştii TVR aflaţi în miezul acţiunii. În baza parteneriatului TVR cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, TVR pregăteşte o serie de emisiuni premergătoare evenimentului, în care îi vom cunoaşte mai bine pe sportivii români care ne vor reprezenta la Tokyo – vom afla despre performanţele lor, stadiul pregătirilor, evoluţia fiecărui sportiv în parte.
Pe lângă seria de emisiuni transmise înaintea competiţiei, şi în timpul Jocurilor Olimpice, în perioada 24 iulie – 9 august, TVR MOLDOVA va avea zilnic programe editoriale dedicate competiţiei.
 
Din 24 iulie, TVR MOLDOVA va transmite, în direct şi prin materiale înregistrate, cel mai mare şi spectaculos eveniment sportiv al planetei - Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Timp de peste două săptămâni, telespectatorii vor simţi ritmul Tokyo 2020, sportul şi inovaţiile tehnologice ţinându-i cu sufletul la gură. Este pentru a doua oară când capitala Japoniei, Tokyo, găzduieşte Jocurile Olimpice de vară, primele fiind desfăşurate aici în 1964, an în care TVR a transmis pentru prima dată Jocurile Olimpice pentru români. Ediţia 2020 va fi a patra desfăşurată în Japonia, care a mai găzduit şi Jocurile Olimpice de iarnă – Sapporo 1972 şi Nagano 1998.
Pentru 2020, niponii propun cele mai sustenabile Jocuri din istorie: medaliile sunt produse din metalele colectate din telefoane reciclate, paturile din satul olimpic sunt reciclate, flacăra va fi păstrată aprinsă cu ajutorul hidrogenului, emisia de carbon fiind zero, iar roboţi umanoizi vor ajuta spectatorii să îşi găsească locurile în tribune.
 
Jocurile Olimpice Tokyo 2020 vor include 339 de evenimente din 33 de sporturi diferite, însumând 50 de discipline. La cel mai mare eveniment sportiv al planetei participă peste 11.000 de sportivi.