SPORT

La aproape o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice, ies la iveală noi detalii despre finanţarea participării sportivilor basarabeni la Tokyo

La aproape o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice, ies la iveală noi detalii despre finanţarea participării sportivilor basarabeni la Tokyo. Aceştia au mers la competiţie din banii pe care Comitetul Naţional Olimpic i-a obţinut cu câţiva ani în urmă din vânzarea terenului de lângă ambasada americană. Ivan Gheorghiu, fostul Secretar de Stat în domeniul sportului susţine că Ministerului Educaţiei de atunci a refuzat să ofere finanţare deoarece comitetul nu ar fi prezentat ministerului mai multe rapoarte financiare, iar suma solicitată era prea mare.

IVAN GHEORGHIU, ex-secretar în domeniul tineret şi sport al Ministerului Educaţiei: „Au fost preconizate 8 milioane de lei şi în anul 2020 şi în anul 2021. Domnul Juravschi nu a beneficiat de aceşti 8 milioane de lei, deoarece nu a prezentat rapoartele financiare”.

De partea cealaltă, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic spune că instituţia pe care o conduce a prezentat toate rapoartele financiare.

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte, Comitetul Naţional Olimpic: „Vizavi de rapoartele cu ministerul de ramură, toate îs date. Noi avem şi scrisoare în care am zis hai să facem calculele, dar nu am primit niciun răspuns. Nu s-a acceptat finanţarea din partea ministerului în ultimii doi ani absolut deloc, niciun leu şi până la urmă să prezinţi lucrurile în aşa hal. Dar pe de altă parte cine e el, fiindcă ştiu că nu are nicio funcţie acum în minister”.

Un alt motiv invocat de Ivan Gheorghiu pentru care Ministerul Educaţiei de atunci a refuzat să aloce bani pentru Jocurile Olimpice este faptul că devizul de cheltuieli solicitat de comitet era exagerat – de aproape 8 milioane de lei.

IVAN GHEORGHIU, ex-secretar în domeniul tineret şi sport al Ministerului Educaţiei: „Dumnealui într-o emisiune a spus că la Rio am avut 21 de sportivi şi aici am avut 20 de sportivi. Păi e foarte simplu, dacă la Rio ai avut 21 şi ai venit cu o solicitare de 90 de echipamente, de ce vii şi la Tokio cu o solicitare de 90 de costume sportive, de 45 de bilete. Eu i-am solicitat, aceştia sunt bani bugetari, eram în perioadă de pandemie”.  

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte, Comitetul Naţional Olimpic: „Eu cred că ăsta a fost aşa un argument ca să nu se rezolve că uitaţi-vă cer 90 de costume. Dar cine ştia că o să fie 15-20-30 de calificări, noi facem cu rezervă”.

În cele din urmă, Ministerul a acceptat să aloce banii cu câteva luni înainte de Olimpiadă, dar Nicolae Juravschi spune că au fost găsiţi băni din alte surse.  

„Şi partenerii noştri, plus la aceasta sânt programele de la CIO şi din lotul pe care l-am realizat, care aparţine comitetului. Anume pentru pregătiri şi pentru deplasarea la Jocurile Olimpice, anume bani de acolo s-au dus”.

Pentru participarea sportivilor basarabeni la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Comitetul Naţional Sportiv al Republicii Moldova a cheltuit în jur de 2 milioane de lei.