SPORT

Mircea Baciu, un alpinist din Republica Moldova, a cucerit muntele Everest

Drapelul Republicii Moldova a ajuns pe muntele Everest. Tricolorul a fost arborat pe cel mai înalt punct de pe planetă de către alpinistul moldovean Mircea Baciu. Despre reuşita sa, alpinistul a anunţat într-un filmuleţ video, înregistrat imediat după escaldarea muntelui.

„Ţara mea iubită, noi suntem în vârful Everestului şi aici am arborat drapelul ţării noastre. De ce? Pentru că noi ne iubim ţara noastră”, spune alpinistul.

Escaladarea celui mai înalt vârf muntos de pe planetă este extrem de periculoasă. De pe 14 mai, de când a fost dat start sezonului de escaladare pe Everest, au murit şapte oameni. Asta nu l-a împiedicat pe moldoveanul Mircea Baciu să-şi vadă visul împlinit.

Înainte de a urca cei 8848 de metri, echipa de alpinişti a fost nevoită să aştepte mai multe săptămâni îmbunătăţirea vremii.

Primul moldovean care a cucerit muntele Everest a fost Andrei Carpenco. Acesta a reuşit să urce cel mai înalt punct de pe Pământ în ianuarie 2016. Datorită lui, Republica Moldova este al 42-lea stat din lume care a reuşit această performanţă.